SHARE

Марко Бошкић, бивши припадник 10. диверзантског одреда Војске Републике Српске, осуђен је на десет година затвора због учешћа у убиству више стотина сребреничких мушкараца у јулу 1995. године.Суд БиХ огласио је Бошкића кривим за злочин против човјечности почињен у јулу 1995. године над Бошњацима са подручја Сребренице.

“Ова казна је у распону уговорене споразумом, али је и најнижа прописана казна која се предвиђа за ово дјело. Сматрам да ће се њоме апсолутно испунити сврха кажњавања”, рекао је судија Љубомир Китић.

Марка Бошкића, некадашњег припадника 10. диверзантског одреда Главног штаба ВРС-а, Тужилаштво је теретило да је 16. јула 1995. године, скупа са још седам припадника истог одреда, учествовао у “погубљењу по пријеком поступку” више стотина заробљених Бошњака на Војној економији Брањево у селу Пилица.

Након што је Бошкић прихватио споразум о признају кривње 5. јула ове
године, а који је Суд на овом рочишту и потврдио, судија Китић је образложио и олакшавајуће околности које су утицале на изрицање пресуде.

“Као олакшавајућу околност Суд је узео чињеницу да је Бошкић у убиствима учествовао под присилом те да је и сам свјесно признао кривицу”, образложио је судија Китић.

Бошкић је ухапшен у априлу 2009. године на сарајевском аеродрому након што је депортован из САД-а, гдје је био осуђен на пет година и три мјесеца затвора због кршења имиграционих прописа и давања лажних података о припадности оружаним снага за вријеме рата у БиХ.

Тужилаштво БиХ је истакло да је Бошкић пружио “значајне информације” о
злочину на економији Брањево и осталим починиоцима чиме је допринио откривању и процесуирању више особа које су одговорне за егзекуције и стријељање заробљених Сребреничана, као и уклањање трагова злочина.

Бошкић се споразумом обавезао да ће по потреби свједочити у осталим
предметима пред Судом БиХ, те Трибуналом у Хаагу.

Вријеме проведено у притвору Бошкићу ће бити урачунато у казну.

За судјеловање у убиствима Сребреничана на Војној економији, Државно тужилаштво сумњичи Властимира Голијана, Зорана Гороњу, Станка Савановића и Франца Коса, такођер бивше припаднике 10. диверзантског одреда, који су ухапшени почетком 2010. године.

Пред Судом БиХ у току је суђење и Момиру Пелемишу, замјенику команданта и начелника штаба Првог батаљона Зворничке бригаде ВРС-а, и Славку Перићу, помоћнику команданта за безбједност у истој бригади, који се терете за убиства Сребреничана током јула 1995. године у Дому културе Пилица и Војној економији Брањево.

SHARE

Оставите одговор