Насловна Вијести У Ираку погинуло најмање 43 људи, 41 повређено

У Ираку погинуло најмање 43 људи, 41 повређено

0

Према најновијим информацијама, најмање 39 људи је погинуло, а 41 повређено у данашњем нападу бомбаша самоубице на припаднике сунитске милиције у југозападном делу Багдада, саопштила је ирачка полиција.Бомбаш је дигао себе у ваздух међу припадницима милиције „Сахва“ („Синови Ирака“), који су чекали на исплату зарада, а међу погинулима, поред чланова милиције, има и војника, казали су агенцији АП полицијски званичници.

У редовима „Сахве“ налазе се муслимани сунити, који су раније били повезани са Ал Каидом, али су крајем 2006. године прешли на страну власти и Сједињених Америчких Држава, помажући им да стабилизују земљу.

У последњих неколико месеци забележен је повећан број напада на лидере „Сахве“, најчешће у околини престонице Багдада, највероватније из освете због њиховог преласка на страну власти.

Интензитет насиља у Ираку смањен је од најкрвавијих секташких сукоба из 2006-2007. године, али су бомабашки напади, у којима често страдају цивили, свакодневица у тој земљи.

Побуњеници у Ираку покушавају да искористе политички вакум у земљи, настао због немогућности шитских, сунитских и курдских партија да постигну договор о формирању нове владе, иако су избори одржани почетком марта.

САД планирају да до 1. септембра ове године смање број војника у Ираку на 50.000 са садашњих 80.000, као и да окончању борбене операције и своју улогу у тој земљи сведу на обучавање и пружање помоћи ирачкој полицији и војницима, до потпуног повлачења из земље, планираног за крај следеће године.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version