Prema najnovijim informacijama, najmanje 39 ljudi je poginulo, a 41 povređeno u današnjem napadu bombaša samoubice na pripadnike sunitske milicije u jugozapadnom delu Bagdada, saopštila je iračka policija.Bombaš je digao sebe u vazduh među pripadnicima milicije „Sahva“ („Sinovi Iraka“), koji su čekali na isplatu zarada, a među poginulima, pored članova milicije, ima i vojnika, kazali su agenciji AP policijski zvaničnici.

U redovima „Sahve“ nalaze se muslimani suniti, koji su ranije bili povezani sa Al Kaidom, ali su krajem 2006. godine prešli na stranu vlasti i Sjedinjenih Američkih Država, pomažući im da stabilizuju zemlju.

U poslednjih nekoliko meseci zabeležen je povećan broj napada na lidere „Sahve“, najčešće u okolini prestonice Bagdada, najverovatnije iz osvete zbog njihovog prelaska na stranu vlasti.

Intenzitet nasilja u Iraku smanjen je od najkrvavijih sektaških sukoba iz 2006-2007. godine, ali su bomabaški napadi, u kojima često stradaju civili, svakodnevica u toj zemlji.

Pobunjenici u Iraku pokušavaju da iskoriste politički vakum u zemlji, nastao zbog nemogućnosti šitskih, sunitskih i kurdskih partija da postignu dogovor o formiranju nove vlade, iako su izbori održani početkom marta.

SAD planiraju da do 1. septembra ove godine smanje broj vojnika u Iraku na 50.000 sa sadašnjih 80.000, kao i da okončanju borbene operacije i svoju ulogu u toj zemlji svedu na obučavanje i pružanje pomoći iračkoj policiji i vojnicima, do potpunog povlačenja iz zemlje, planiranog za kraj sledeće godine.

Ostavi poruku