Насловна Вијести Почео састанак предсједника Србије и Хрватске

Почео састанак предсједника Србије и Хрватске

0

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић допутовао је данас у прву званичну посјету Србији, коју је започео разговором са предсједником Србије Борисом Тадићем. За Јосиповића је приређен свечани дочек испред Палате „Србија“ на Новом Београду, гдје је у току сусрет са предсједником Србије.

Након састанка предвиђено је да Тадић и Јосиповић одрже конференцију за новинаре, након чега ће отићи у Суботицу, гдје ће присуствовати обиљежавању 20. годишњице оснивања Демократског савеза Хрвата у Војводини.

У делегацији предсједника Јосиповића је и хрватски министар унутрашњих послова Томислав Карамарко који ће се састати са министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем.

Другог дана посјете, Јосиповић ће се састати са премијером Србије Мирком Цветковићем и представницима невладиних организација.

Уочи посјете, Јосиповић је рекао да очекује да ће то бити велика степеница у унапређењу односа двије земље, која ће резултирати низом конкретних договора.

Највећи помак очекује у сарадњи полиција и тужилаштава и на пољу економије.

Предсједник Србије Борис Тадић и Иво Јосиповић, који је на челу Хрватске тек шест мјесеци, састајали су се више пута, а аналитичари их сматрају најзаслужнијим за видно поправљање односа између Београда и Загреба.

Крајем марта Тадић је у Опатији имао неформални и радни састанак са Јосиповићем, који многи сматрају прекретницом у односима двије државе.

Од почетка Јосиповићевог мандата, Србија и Хрватска потписале су споразум о екстрадицији, а недавно је потписан и споразум о сарадњи српске и хрватске војске.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version