Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović doputovao je danas u prvu zvaničnu posjetu Srbiji, koju je započeo razgovorom sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Za Josipovića je priređen svečani doček ispred Palate „Srbija“ na Novom Beogradu, gdje je u toku susret sa predsjednikom Srbije.

Nakon sastanka predviđeno je da Tadić i Josipović održe konferenciju za novinare, nakon čega će otići u Suboticu, gdje će prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

U delegaciji predsjednika Josipovića je i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko koji će se sastati sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Drugog dana posjete, Josipović će se sastati sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i predstavnicima nevladinih organizacija.

Uoči posjete, Josipović je rekao da očekuje da će to biti velika stepenica u unapređenju odnosa dvije zemlje, koja će rezultirati nizom konkretnih dogovora.

Najveći pomak očekuje u saradnji policija i tužilaštava i na polju ekonomije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić i Ivo Josipović, koji je na čelu Hrvatske tek šest mjeseci, sastajali su se više puta, a analitičari ih smatraju najzaslužnijim za vidno popravljanje odnosa između Beograda i Zagreba.

Krajem marta Tadić je u Opatiji imao neformalni i radni sastanak sa Josipovićem, koji mnogi smatraju prekretnicom u odnosima dvije države.

Od početka Josipovićevog mandata, Srbija i Hrvatska potpisale su sporazum o ekstradiciji, a nedavno je potpisan i sporazum o saradnji srpske i hrvatske vojske.

Ostavi poruku