Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da su stavovi odbrane izneseni tokom procesa ratnom članu Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću pred sudom u Londonu pokušaj da se cijeli slučaj prebaci na politički teren.

„Bilo je mnogo niskih udaraca, mnogo neistina koje su se iznosile. Poput toga da je predsednik /Srbije Boris/ Tadić čekao /nekadašnjeg predsjendika Republike Srpske/ Biljanu Plavšić ili da je tužilaštvo za ratne zločine davalo novac nekim ljudima koji treba da terete Ganića što je potpuno netačno“, rekao je Vekarić.

On je ocijenio da su to sve insinuacije koje su dio „slučaja Ganić“, prenose beogradski mediji.

„Tako doživaljavamo i najnoviju izjavu /predsjedvajućeg Predsjedništva BiH Harisa/ Silajdžića. Ceo predmet pokušava da se prebaci na politički teren“, konstatovao je Vekarić.

On je rekao da bi bilo najbolje da pravosudni organi sarađuju u istrazi dogođaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

„Ako to nije moguće, Srbija će taj slučaj procesuirati sama, jer niko nema pravo da zaboravi žrtve Dobrovoljačke“, rekao je Vekarić.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 lica iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno. Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Protekla četiri mjeseca proveo je u kućnom pritvoru. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Ostavi poruku