Замјеник тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић каже да су ставови одбране изнесени током процеса ратном члану Предсједништва БиХ Ејупу Ганићу пред судом у Лондону покушај да се цијели случај пребаци на политички терен.

„Било је много ниских удараца, много неистина које су се износиле. Попут тога да је председник /Србије Борис/ Тадић чекао /некадашњег предсјендика Републике Српске/ Биљану Плавшић или да је тужилаштво за ратне злочине давало новац неким људима који треба да терете Ганића што је потпуно нетачно“, рекао је Векарић.

Он је оцијенио да су то све инсинуације које су дио „случаја Ганић“, преносе београдски медији.

„Тако доживаљавамо и најновију изјаву /предсједвајућег Предсједништва БиХ Хариса/ Силајџића. Цео предмет покушава да се пребаци на политички терен“, констатовао је Векарић.

Он је рекао да би било најбоље да правосудни органи сарађују у истрази догођаја у Добровољачкој улици у Сарајеву.

„Ако то није могуће, Србија ће тај случај процесуирати сама, јер нико нема право да заборави жртве Добровољачке“, рекао је Векарић.

Ганић је ухапшен 1. марта на аеродрому Хитроу у Лондону на основу потјернице коју је Србија расписала за њим и још 18 лица из БиХ због напада на колону ЈНА у Сарајеву 3. маја 1992. године.

Према подацима Центра јавне безбједности Источног Сарајева, у нападима 2. и 3. маја убијена су 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док их је 215 заробљено. Десет дана након хапшења пуштен је из екстрадиционог притвора уз кауцију од 300.000 евра и забрану напуштања Велике Британије до одлуке суда о његовој екстрадицији.

Протекла четири мјесеца провео је у кућном притвору. Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду покренуло је у децембру 2008. године истрагу против Ганића због сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно конкретним споразумима о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издавао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву – војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици.

Ostavi poruku