У БиХ нико не истражује дјеловање Фондације за људска права и хуманитарну помоћ из Турске /ИХХ/, која има сједиште у Сарајеву и канцеларије у више градова БиХ, иако и амерички Стејт департмент убрзано истражује повезаност те организације са терористима, пише „Глас Српске“ у сутрашњем броју.

Лист сазнаје да истрагу о дјеловању ИХХ, чији је рад недавно забранила и Њемачка због веза са Хамасом, нису покренули ни Агенција за истраге и заштиту /СИПА/ ни Тужилаштво БиХ.

У извјештају Међународне мреже аналитичара наведено је да су директори те организације у вријеме протеклог рата били Хакан Челик, Хакан Бокоглу и Осман Аталај, који су били у муџахединским јединицама. Аталај је био у конвоју који је наводно превозио хуманитарну помоћ за Газу, а који су крајем маја пресрели израелски командоси.

На интернет страници ИХХ наведено је да та фондација плаћа имаме у џамијама у Чајничу, Фочи, Рогатици, Рудом, Вишеграду и Жепи, да је рат у БиХ трајао четири године и да је „у њему убијено више од 300.000 људи“, те да фондација тренутно реализује програме помоћи у Сарајеву, Сребреници, Горажду, Илијашу, Зеници и Високом.

Додаје се да је ИХХ основана 1995. године „избијањем рата у БиХ, а настављајући напоре у рату у Чеченији“.

Америчке и израелске тајне службе ЦИА и Мосад означиле су ИХХ као сараднике „Ал-Каиде“, а постоји и неколико докумената у којима је потврђена веза између турског ИХХ и страних муслиманских бораца у БиХ током рата.

Терориста и сарадник „Ал-Каиде“ Абдурахман Аламоуди, који је у САД ухапшен 2003. године и осуђен на 23 године затвора, био је сарадник ИХХ. Он је био и потпредсједник „Таибах Интернешенал Ејд Асосијејшн“ /ТИАА/, чији је оснивач Абдулах бин Ладен, нећак Осаме бин Ладена, а која је, такође, имала канцеларију у Сарајеву.

Ostavi poruku