У свим противградним станицама у Републици Српској (РС) у току су интензивне активности на праћењу и сузбијању града, а од ноћас је испаљено више од 70 противградних ракета, потврдио је Срни директор „Противградне заштите РС“ Рајко Поповић.Он је рекао да се у свих 185 противградних станица у 16 локалних заједница у РС од ноћас интензивно прате ваздушне турбуленције и да су противградне ракете испаљиване од најзападнијих дијелова Српске – општине Козарска Дубица и даље према истоку, до Зворника и Братунца.

Поповић је рекао да би тачан број испаљених ракета требало да буде познат након детаљне анализе извјештаја из противградних центара.

Он је додао да противградне станице тренутно располажу у просјеку са 3,6 ракете на пункту, али да се то стање, због тренутних временских прилика, непрестано мијења и да се испаљене ракете надокнађују.

Истакавши да је план да свака противградна станица буде континуирано снабдјевене са по десет ракета, Поповић је подсјетио да је дошло до потешкоћа у испоруци уговорених ракета, па је умјесто уговорених 590 почетком јуна у РС запримљено 208, а остатак се очекује у наредном периоду.

Он је нагласио да ће остатак уговорених ракета стизати континуирано како буде текла њихова производња у фабрици „19. децембар“ у Подгорици у Црној Гори и да ће новопристигле одмах бити распоређене у ракетне станице у Српској.

На топлотног таласа који је протеклих неколико дана захватио све крајеве РС метеоролози за данас предвиђају наоблачење са кишом и пљусковима праћеним грмљавином, прво на западу, а до краја дана и на истоку и југоистоку.

Мјестимично се очекују и временске непогоде са олујним вјетром и јаким пљусковима.

Ostavi poruku