Парламент Шпаније разматраће приједлог да се забрани ношење бурки у јавности, чиме ће се придружити осталим европским земљама које разматрају сличан корак, саопштила је данас главна шпанска опозициона Народна партија.

Та странка ће почетком недјеље покренути расправу у доњем дому парламента о буркама, исламској ношњи која покрива читаво тијело, зато што сматра „да таква одора деградира жену“, преноси агенција АП.

Министар правде Франсиско Камано рекао је да шпанска Влада подржава забрану ношења бурки у владиним зградама.

У Шпанији живи око милион муслимана, од укупно 47 милиона становника. Највише их има у сјевероисточној покрајини Каталонији, и јужној Андалузији, али се на улицама ријетко могу видјети жене у буркама.

Портпарол шпанске исламске комисије оцијенио је да ношење бурки треба да буде ствар личног избора, као и да изгласавање закона против њих „подрива грађанске слободе“.

Велови који покривају главе не улазе у ову забрану јер чине дио традиционалне шпанске ношње код жена које на глави носе такозвану мантекињу, посебно током служби у цркви на југу земље.

Друге европске, такође, разматрају регулисање ношења бурки, које покривају тијело или никаба који покривају и лице, укључујући Белгију, Холандију и Француску.

Ostavi poruku