Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da su Hrvatska i Srbija, kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, jednoglasne da BiH treba da ostane jedinstvena država u kojoj se tri naroda moraju dogovoriti o ustavnim načelima na osnovu kojih će sagraditi funkcionalnu državu u kojoj će biti obezbijeđena jednaka prava za svakog pojedinca.

„Hrvatski narod na ustavnom nivou nema jednake mogućnosti kreiranja politike i odlučivanja u BiH i to pitanje treba riješiti reformama“, rekao je Josipović na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Josipović je istakao da su mir i stabilnost u regionu zajednički cilj i Beograda i Zagreba, koji su, kako je rekao, dali dobar primjer saradnje i rješavanja otvorenih pitanja.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da se Srbija protivi bilo kakvoj podjeli BiH i da kao potpisnica Dejtonskog sporazuma snažno podržava integritet BiH.

„Srbija prihvata svako rešenje unutrašnjeg uređenja BiH koje prihvataju predstavnici tri naroda i dva entiteta“, rekao je Tadić.

Dvojica predsjednika prisustvovaće danas u Subotici obilježavanju 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Tokom dvodnevne posjete Srbiji, Josipović će razgovarati i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i srbijanskim zvaničnicima o otvorenim pitanjima u odnosima dvije zemlje, a sastaće se i sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine i nevladinog sektora.

Ostavi poruku