SHARE

Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је данас да су Хрватска и Србија, као потписнице Дејтонског споразума, једногласне да БиХ треба да остане јединствена држава у којој се три народа морају договорити о уставним начелима на основу којих ће саградити функционалну државу у којој ће бити обезбијеђена једнака права за сваког појединца.

“Хрватски народ на уставном нивоу нема једнаке могућности креирања политике и одлучивања у БиХ и то питање треба ријешити реформама”, рекао је Јосиповић на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Србије Борисом Тадићем.

Јосиповић је истакао да су мир и стабилност у региону заједнички циљ и Београда и Загреба, који су, како је рекао, дали добар примјер сарадње и рјешавања отворених питања.

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да се Србија противи било каквој подјели БиХ и да као потписница Дејтонског споразума снажно подржава интегритет БиХ.

“Србија прихвата свако решење унутрашњег уређења БиХ које прихватају представници три народа и два ентитета”, рекао је Тадић.

Двојица предсједника присуствоваће данас у Суботици обиљежавању 20. годишњице оснивања Демократског савеза Хрвата у Војводини.

Током дводневне посјете Србији, Јосиповић ће разговарати и са премијером Мирком Цветковићем и србијанским званичницима о отвореним питањима у односима двије земље, а састаће се и са представницима хрватске националне мањине и невладиног сектора.

SHARE

Оставите одговор