Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да актуелна ситуација у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ говори о стању у БиХ и о немогућности да се одржи договор који подразумијева да се представници конститутивних народа мијењају на важним функцијама.

„Имамо ситуацију да Бошњаци одлучно бране ту позицију. Расписан је конкурс за директора УИО, формирана комисија, изабрани кандидати и уврђене ранг листе, које је само требало потврдити на Савјету министара. То није прошло, јер је потребан само један глас Бошњака који се не може обезбиједити, јер они то не желе да ураде“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Премијер Српске је констатовао да оваква једна институција нема потпуни легитимитет.

Директору УИО БиХ Кемалу Чаушевићу истекао је мандат 8. децембра 2008. године и он још увијек обавља ту функцију у овој институцији.

Синдикат УИО БиХ је раније тражио од Савјета министара БиХ да именује директора или вршиоца дужности директора Управе до окончања поступка тог именовања.

Предсједник Самосталног синдиката запослених УИО БиХ Мехмедалија Осмић најавио је данас да ће Синдикат у наредних неколико дана поднијети кривичну пријаву против Чаушевића и његових сарадника, који су, како каже, ову институцију оштетили за десетине милиона марака, а приликом запошљавања кршена су људска права и долазило је до дискриминације на националној основи.

И предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је раније да има информације да су криминалне групе дубоко ушле у УИО. „Имамо радикална упозорења из УИО. Синдикат нам пише и упозорава нас не само да је Управа криминализована, него да су криминалци овладали њоме“, рекао је Шпирић.

Чаушевић је недавно изјавио да у УИО БиХ нису ушле никакве криминалне групе и да посједује рјешење о смјени Осмића и закључак Управног одбора Синдиката, који се, како тврди, ограђује од његових иступа. Чаушевић је мишљења да би, на основу досадашњих остварених резултата УИО, он требало да настави да обавља функцију директора.

Ostavi poruku