Episkop hvostanski Atanasije služio je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu parastos komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini tokom Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću povodom godišnjice njegovog ubistva.

Parastosu je prisustvovao Mihailovićev unuk Vojislav i članovi Ravnogorskog pokreta koji su nosili majice sa likom Mihailovića i zastave pokreta.

Vojislav Mihailović rekao je da mnogi ime njegovog dede i „svetu borbu vojske iz Drugog svjetskog rata upotrebljavaju i politički zloupotrebljavaju za neke svoje dnevne potrebe“.

On je naveo da se slika u javnosti o ulozi njegovog dede u Drugom svjetskom ratu još nije promijenila i da se ne može očekivati da će se promijeniti, kao i da će biti pronađen grob gdje su sahranjeni ostaci Draže Mihailovića.

„Iz pomena treba da se izvuče jedno sećanje i pouka, a to je da slavimo prave vrednosti, srpsku tradiciju i časne ljude kakav je bio moj deda“, rekao je Vojislav Mihailović.

Iz Srpskog liberalnog savjeta saopšteno je da je danas na Adi ciganliji, na mjestu za koje se prepostavlja da je tu ukopan i streljan Mihailović, položen vijenac i služen parastos, dok je u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu održan pomen.

Srpski pokret obnove obilježio je godišnjicu stradanja Mihailovića na Ravnoj gori.

Mihailović je osuđen na smrt i streljan 17. jula 1946. godine, a do danas nije poznato mjesto na kojem su zakopani njegovi posmrtni ostaci.

Država je osnovala komisiju za utvrđivanje činjenica o izvršenju smrtne kazne nad Mihailovićem čiji je cilj da pronađe mjesto na kojem su zakopani posmrtni ostaci komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Ostavi poruku