Доњи дом руског парламента усвојио је закон који даје већа овлашћења агентима руске Федералне службе безбједности /ФСБ/, како би се спријечили терористички напади.

Агенти ће моћи превентивно да дјелују када установе да постоји опасност од тероризма и имаће одријешене руке у борби против тероризма.

Нова овлашћења наилазе на критику Запада, али предсједник Дмитриј Медведев одговара да је то унутрашња ствар Русије.

ФСБ и специјалне службе у Русији – добиле су право да се баве превентивом кривичних дјела, што им омогућује да ефикасније делују у антитерористичким акцијама.

Физичким, правним или пословним лицима, за која се утврди да припремају кривично дјело, уручиће се упозорење, чије кршење повлачи казну од 500 до 50.000 рубаља.

„Нема бојазни од злоупотребе већих овлашћења. Измјене закона односе се и на санкционисање агената службе безбједности, који злоупотребе већа овлашћења“, каже Љубов Слиска, портпарол Владе Русије.

Током гласања у Думи, испред парламента одржан је протест опозиције. Ухапшено је неколико људи. У јавности се раније спекулисало да је приједлог закона заправо идеја премијера Путина.

Руски медији подсјећају на изјаву предсједника Медведева да Русија наставља да усавршава своје законодавство и да се то ради по његовим инструкцијама.

Последњих десетак годин

Ostavi poruku