Насловна Вијести Пријава против Aрнаута

Пријава против Aрнаута

0

Савјетник за правна питања предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића Дамир Aрнаут, који је и члан тима одбране осумњиченог за ратне злочине Ејупа Ганића, једном од заштићених свједока у процесу пред судом у Лондону нудио је новац да промијени свједочење, каже извор у тиму који заступа Србију пред овим судом.

„Притисак и покушај врбовања заштићеног свједока Aрнаут и чланови тима Ганићеве одбране урадили су у БиХ. Због тога је Тужилаштву БиХ Тим за истраживање ратних злочина МУП-а РС поднио пријаву“, рекао је овај извор „Гласу Српске“.

Тим за истраживање ратних злочина МУП-а РС поднио је пријаву Тужилаштву БиХ због вршења притиска на заштићеног свједока, а „Гласу“ је речено да је та пријава отишла на руке главном тужиоцу Милораду Барашину.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да „о томе не може ништа рећи јер не зна број предмета“.

Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је „босанска страна у случају Ганић дошла до једног од заштићених свједока, нудила му новац и вршила притисак на њега да промени свједочење пред судом у Лондону“.

„Ту је било доста фалсификата. Ми смо послали лондонском суду изјаве двојице заштићених сведока. Босанска страна је на неки начин дошла до једног од тих сведока, нудила му новац и вршила притисак на њега да би суду презентовали како смо ми тим сведоцима нудили новац „, рекао је Вукчевић јуче за београдске медије.

Вукчевић каже да је Ганићев тим „лутао око адресе гдје ће да пласира лаж да је Србија свједоку давала мито, а да је истина да су, у ствари, они вршили притисак, што је кажњиво“. „Испитаћемо ко је, када и на који начин вршио притисак на заштићеног свједока, као и ко је открио његов идентитет“, рекао је Вукчевић.

Aрнаут тврди да није тачно да су он и његов тим вршили притисак на заштићеног свједока и да су покушали да га потплате.

„Та особа нас је посјетила у канцеларији у марту и јуну и рекла да су притисак вршили у Тиму за истраживање ратних злочина МУП-а РС“, тврди Aрнаут.

Пред судом у Лондону у сриједу, 14. јула завршен је главни претрес о захтјеву Србије за изручење Ганића, који је осумњичен за ратни злочин почињен над војницима ЈНA у Добровољачкој улици.

Одлука суда да ли ће Ганић бити изручен Србији требало би да буде донесена 27. јула.

Ганић је ухапшен 1. марта на аеродрому Хитроу у Лондону, на основу потјернице коју је Србија расписала за њим и још 18 особа из БиХ због напада на колону војника ЈНА 1992. године.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version