Savjetnik za pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Damir Arnaut, koji je i član tima odbrane osumnjičenog za ratne zločine Ejupa Ganića, jednom od zaštićenih svjedoka u procesu pred sudom u Londonu nudio je novac da promijeni svjedočenje, kaže izvor u timu koji zastupa Srbiju pred ovim sudom.

„Pritisak i pokušaj vrbovanja zaštićenog svjedoka Arnaut i članovi tima Ganićeve odbrane uradili su u BiH. Zbog toga je Tužilaštvu BiH Tim za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS podnio prijavu“, rekao je ovaj izvor „Glasu Srpske“.

Tim za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS podnio je prijavu Tužilaštvu BiH zbog vršenja pritiska na zaštićenog svjedoka, a „Glasu“ je rečeno da je ta prijava otišla na ruke glavnom tužiocu Miloradu Barašinu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da „o tome ne može ništa reći jer ne zna broj predmeta“.

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je „bosanska strana u slučaju Ganić došla do jednog od zaštićenih svjedoka, nudila mu novac i vršila pritisak na njega da promeni svjedočenje pred sudom u Londonu“.

„Tu je bilo dosta falsifikata. Mi smo poslali londonskom sudu izjave dvojice zaštićenih svedoka. Bosanska strana je na neki način došla do jednog od tih svedoka, nudila mu novac i vršila pritisak na njega da bi sudu prezentovali kako smo mi tim svedocima nudili novac „, rekao je Vukčević juče za beogradske medije.

Vukčević kaže da je Ganićev tim „lutao oko adrese gdje će da plasira laž da je Srbija svjedoku davala mito, a da je istina da su, u stvari, oni vršili pritisak, što je kažnjivo“. „Ispitaćemo ko je, kada i na koji način vršio pritisak na zaštićenog svjedoka, kao i ko je otkrio njegov identitet“, rekao je Vukčević.

Arnaut tvrdi da nije tačno da su on i njegov tim vršili pritisak na zaštićenog svjedoka i da su pokušali da ga potplate.

„Ta osoba nas je posjetila u kancelariji u martu i junu i rekla da su pritisak vršili u Timu za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS“, tvrdi Arnaut.

Pred sudom u Londonu u srijedu, 14. jula završen je glavni pretres o zahtjevu Srbije za izručenje Ganića, koji je osumnjičen za ratni zločin počinjen nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Odluka suda da li će Ganić biti izručen Srbiji trebalo bi da bude donesena 27. jula.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu vojnika JNA 1992. godine.

Ostavi poruku