Vođa kubanske revolucije Fidel Kastro upozorio je da bi moglo da dođe do nuklearnog rata, ukoliko SAD, zajedno sa Izraelom, pokušaju da sprovedu međunarodne sankcije protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje.

Kastro smatra da će SAD napasti Sjevernu Koreju, iz istog razloga i upozorio kubansko Ministarstvo spoljnih poslova da nuklearni rat predstavlja ozbiljnu prijetnju.

„SAD su se našle u nerješivoj dilemi na Bliskom istoku. Ne mogu da odu odatle, a ne mogu ni da ostanu. Oni iz te situacije neće izaći diplomatskim sredstvima, već snagom svog oružja“, rekao je Kastro u obraćanju grupi od 115 kubanskih ambasadora.

Mediji prenose da je Kastrovo iznenadno ponovno pojavljivanje, od kada se prije četiri godine povukao iz javnosti zbog zdravstvenih problema, pokrenulo niz pitanja o njegovim namjerama, ali poruka bivšeg lidera bila je jasna – razorni rat je blizu.

Kastro (83) se povukao iz javnog života poslije hitne operacije u julu 2006. godine, a vlast je predao svom mlađem bratu, sadašnjem kubanskom predsjedniku Raulu Kastru.

Kastro se prvi put poslije četiri godine pojavio uživo na televiziji 13. jula u kontakt emisiji „Okrugli sto“, u kojoj je govorio o odnosu prema Sjevernoj Koreji i Iranu.

On je tom prilikom upozorio Vašington da ne napada Iran koji, kako je rekao, za razliku od Iraka, nije lako vojno poraziti, prenose agencije.

Ostavi poruku