SHARE

Вођа кубанске револуције Фидел Кастро упозорио је да би могло да дође до нуклеарног рата, уколико САД, заједно са Израелом, покушају да спроведу међународне санкције против Ирана због нуклеарног програма те земље.

Кастро сматра да ће САД напасти Сјеверну Кореју, из истог разлога и упозорио кубанско Министарство спољних послова да нуклеарни рат представља озбиљну пријетњу.

“САД су се нашле у нерјешивој дилеми на Блиском истоку. Не могу да оду одатле, а не могу ни да остану. Они из те ситуације неће изаћи дипломатским средствима, већ снагом свог оружја”, рекао је Кастро у обраћању групи од 115 кубанских амбасадора.

Медији преносе да је Кастрово изненадно поновно појављивање, од када се прије четири године повукао из јавности због здравствених проблема, покренуло низ питања о његовим намјерама, али порука бившег лидера била је јасна – разорни рат је близу.

Кастро (83) се повукао из јавног живота послије хитне операције у јулу 2006. године, а власт је предао свом млађем брату, садашњем кубанском предсједнику Раулу Кастру.

Кастро се први пут послије четири године појавио уживо на телевизији 13. јула у контакт емисији “Округли сто”, у којој је говорио о односу према Сјеверној Кореји и Ирану.

Он је том приликом упозорио Вашингтон да не напада Иран који, како је рекао, за разлику од Ирака, није лако војно поразити, преносе агенције.

SHARE

Оставите одговор