Beogradski muftija Jusufspahić traži da država zabrani novopazarskom muftiji Zukorliću da se bavi politikom. Zukorlić preksinoć napao Tadića i zapretio Srbiji „vatrom“

Islamska zajednica Srbije i političke stranke, uključujući i bošnjačke, osudile su juče zapaljiv govor sandžačkog muftije Muamera Zukorlića na sednici Bošnjačkog nacionalnog sabora održanoj u sredu u Novom Pazaru. Zukorlić je optužio predsednika Tadića da se „igra Sandžakom“ i otvoreno zapretio celoj Srbiji rečima: „Ili će nam svima biti lepo ili će biti vatre do vrha“.
Najkonkretniji u zahtevima za osudu muftije Zukorlića, koji je i vođa Islamske zajednice u Srbiji, je beogradski muftija Muhamed Jusufspahić, koji zahteva od države da zabrani Zukorliću da se bavi politikom!
– Neka država zabrani verskim vođama bilo kakav politički angažman i – gotova stvar. Država, što se tiče Islamske zajednice Srbije, ima alternativu, upravo IZS. Mi ćemo vatru, uz božju pomoć, gasiti vodom. Mi imamo više vode nego što pojedinci imaju vatre – rekao je Jusufspahić za Press.

Zloupotreba emocija
Komentarišući zahteve iznete u deklaraciji usvojenoj na Saboru u Pazaru, poslanik Ljajićevog SDP-a Munir Poturak kaže da takvu deklaraciju načelno ne podržava.

– Ne podržavam ni pristup kakav zagovara Zukorlić, jer kad on priča o tome, pravi se cela jedna vrteška. Takva pitanja bi trebalo rešavati dijalogom svih relevantnih bošnjačkih faktora i predstavnika države, jer bi se tako rešila brže i bez mnogo problema – smatra Poturak.
Poslanik Ugljaninove Bošnjačke liste Esad Džudžević takođe osuđuje delovanje Zukorlića.
– Pitao sam Zukorlića da se opredeli da li je on verski poglavar ili političar i još nisam dobio odgovor. Isto tako pitam, šta je organ koji on predstavlja? Bošnjaci Sandžaka su nacionalna zajednica, a ne verska grupa. Sve drugo je zloupotreba njihovih emocija. Ima nagoveštaja i da se ljudi koji su trenutno okupljeni oko Zukorlića ne slažu sa svim što on radi – tvrdi Džudžević.
Islamolog Darko Tanasković ukazuje da je usvajanje i objavljivanje deklaracije čin kojim se još više može pogoršati stanje u Sandžaku.

– Zukorlić nastoji da radikalizuje Bošnjake i dodatno ih konfrontira s većinom građana Srbije, što je štetno i opasno i po Bošnjake i po Srbiju. Zukorliću očigledno odgovara eskalacija napetosti koju stalnim provokacijama sračunato podstiče kako bi se potvrdio kao jedini legitimni bošnjački predvodnik u Srbiji – smatra Tanasković.

Država odmah da reaguje
Istoričar Čeda Antić kaže da je ovo što se sada dešava u Srbiji „radikalizacija koju smo morali da očekujemo jer smo mnoge očigledne procese zanemarili i donekle smo sve to dozvolili“.
– Ovo je trenutak kada nema nazad i kada najpre treba stvoriti ozbiljan pritisak javnosti na vlast, s obzirom na to da više nije reč o raspadu Jugoslavije, već o mogućnosti ukidanja srpske države. U Srbiji ne postoji oblast Sandžak, a ako se misli na novopazarski Sandžak, koji je postojao na prelazu 19. u 20. vek, reč je o oblasti koja sada nije samo na teritoriji Srbije i koja nikada nije uživala autonomiju i imala državni status.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da Zukorlić „narušava poverenje između Bošnjaka i Srba“.
– Rekao bih da Zukorlićeve izjave predstavljaju kontinuitet njegovog delovanja na javnoj političkoj sceni tokom dužeg niza godina, a poslednjih meseci je to radikalizovano i intenzivirano. Plašim se da je Zukorlić strela koja je odapeta, ali da nije jasno da li ju je neko drugi odapeo ili je to, pak, muftijin lični projekat. Ali, ako je strelac pomalo nepoznat, meta je poznata i nesumnjivo je to ova krhka stabilnost na srpskoj političkoj sceni i relativno poverenje između Bošnjaka i Srba uspostavljeno posle 2000. godine – naveo je Vukadinović.
Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ocenjuje da je Zukorlić „visoko u oblacima“ i da mu zato politička moć, koja nije mala, neće dozvoliti da odstupi od svojih stavova.
– Zbog toga je potrebno da vlast, koja je svojim pogrešnim potezima prouzrokovala tenzije u Sandžaku, razgovara sa Zukorlićem, kako bi se problem rešio – smatra Vučić.
Predsednik OO DS-a u Novom Pazaru Vinko Dobrić ocenjuje da poslednji događaji pogoršavaju ionako tešku ekonomsku i političku situaciju u tom gradu.
– Sve ovo ne doprinosi boljitku i nikome ne ide u prilog. Mi se zalažemo da se konstituiše Bošnjačko nacionalno veće, ali samo u skladu sa zakonima države Srbije – kaže Dobrić.

Ostavi poruku