Београдски муфтија Јусуфспахић тражи да држава забрани новопазарском муфтији Зукорлићу да се бави политиком. Зукорлић прексиноћ напао Тадића и запретио Србији „ватром“

Исламска заједница Србије и политичке странке, укључујући и бошњачке, осудиле су јуче запаљив говор санџачког муфтије Муамера Зукорлића на седници Бошњачког националног сабора одржаној у среду у Новом Пазару. Зукорлић је оптужио председника Тадића да се „игра Санџаком“ и отворено запретио целој Србији речима: „Или ће нам свима бити лепо или ће бити ватре до врха“.
Најконкретнији у захтевима за осуду муфтије Зукорлића, који је и вођа Исламске заједнице у Србији, је београдски муфтија Мухамед Јусуфспахић, који захтева од државе да забрани Зукорлићу да се бави политиком!
– Нека држава забрани верским вођама било какав политички ангажман и – готова ствар. Држава, што се тиче Исламске заједнице Србије, има алтернативу, управо ИЗС. Ми ћемо ватру, уз божју помоћ, гасити водом. Ми имамо више воде него што појединци имају ватре – рекао је Јусуфспахић за Пресс.

Злоупотреба емоција
Коментаришући захтеве изнете у декларацији усвојеној на Сабору у Пазару, посланик Љајићевог СДП-а Мунир Потурак каже да такву декларацију начелно не подржава.

– Не подржавам ни приступ какав заговара Зукорлић, јер кад он прича о томе, прави се цела једна вртешка. Таква питања би требало решавати дијалогом свих релевантних бошњачких фактора и представника државе, јер би се тако решила брже и без много проблема – сматра Потурак.
Посланик Угљанинове Бошњачке листе Есад Џуџевић такође осуђује деловање Зукорлића.
– Питао сам Зукорлића да се определи да ли је он верски поглавар или политичар и још нисам добио одговор. Исто тако питам, шта је орган који он представља? Бошњаци Санџака су национална заједница, а не верска група. Све друго је злоупотреба њихових емоција. Има наговештаја и да се људи који су тренутно окупљени око Зукорлића не слажу са свим што он ради – тврди Џуџевић.
Исламолог Дарко Танасковић указује да је усвајање и објављивање декларације чин којим се још више може погоршати стање у Санџаку.

– Зукорлић настоји да радикализује Бошњаке и додатно их конфронтира с већином грађана Србије, што је штетно и опасно и по Бошњаке и по Србију. Зукорлићу очигледно одговара ескалација напетости коју сталним провокацијама срачунато подстиче како би се потврдио као једини легитимни бошњачки предводник у Србији – сматра Танасковић.

Држава одмах да реагује
Историчар Чеда Антић каже да је ово што се сада дешава у Србији „радикализација коју смо морали да очекујемо јер смо многе очигледне процесе занемарили и донекле смо све то дозволили“.
– Ово је тренутак када нема назад и када најпре треба створити озбиљан притисак јавности на власт, с обзиром на то да више није реч о распаду Југославије, већ о могућности укидања српске државе. У Србији не постоји област Санџак, а ако се мисли на новопазарски Санџак, који је постојао на прелазу 19. у 20. век, реч је о области која сада није само на територији Србије и која никада није уживала аутономију и имала државни статус.
Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оценио је да Зукорлић „нарушава поверење између Бошњака и Срба“.
– Рекао бих да Зукорлићеве изјаве представљају континуитет његовог деловања на јавној политичкој сцени током дужег низа година, а последњих месеци је то радикализовано и интензивирано. Плашим се да је Зукорлић стрела која је одапета, али да није јасно да ли ју је неко други одапео или је то, пак, муфтијин лични пројекат. Али, ако је стрелац помало непознат, мета је позната и несумњиво је то ова крхка стабилност на српској политичкој сцени и релативно поверење између Бошњака и Срба успостављено после 2000. године – навео је Вукадиновић.
Заменик председника СНС-а Александар Вучић оцењује да је Зукорлић „високо у облацима“ и да му зато политичка моћ, која није мала, неће дозволити да одступи од својих ставова.
– Због тога је потребно да власт, која је својим погрешним потезима проузроковала тензије у Санџаку, разговара са Зукорлићем, како би се проблем решио – сматра Вучић.
Председник ОО ДС-а у Новом Пазару Винко Добрић оцењује да последњи догађаји погоршавају ионако тешку економску и политичку ситуацију у том граду.
– Све ово не доприноси бољитку и никоме не иде у прилог. Ми се залажемо да се конституише Бошњачко национално веће, али само у складу са законима државе Србије – каже Добрић.

Ostavi poruku