Srbija je uvjerena da se, poslije mišljenja Međunarodnog suda pravde /MSP/ o legalnosti jednostano proglašene nezavisnosti Kosova, može postići fer i uravnoteženi kompromis o konačnom statusu Kosova, smatra ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

„Srbija spremna da bude smela i kreativna posle odluke MSP-a, jer je uverena da se može postići fer i uravnoteženi kompromis“, rekao je Jeremić na neformalnom ministarskom sastanku OEBS-a u Almatiju.

On je rekao da bi sveobuhvatni sporazum o Kosovu mogao stvoriti istorijski, održiv napredak od kojeg bi korist imali svi.

„Time bi bezbednosna arhitektura zapadnog Balkana bila uveliko poboljšana i jednom za svagda bio bi eliminisan jedan od značajnih izvora podela unutar OEBS“, nagalsio je Jeremić.

Podsjetivši da će MSP 22. jula objaviti savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a u septembru podnijeti izvještaj Generalnoj skupštini UN, Jeremić je najavio da će se Srbija pridružiti predstojećoj debati.

On je ocijenio da je razumno predvidjeti da će briga o očuvanju osnovnih normi međunarodnog prava dovesti do ishoda koji će ohrabriti strane da pregovorima pronađu obostrano prihvatljivo rješenje.

Jeremić je istakao da pokušaj secesije Kosova predstavlja direktan izazov suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, koja je članica OEBS-a.

Prema njegovim riječima, to predstavlja prijetnju zajedničkoj bezbjednosnoj arhitekturi, kao i principu konsenzusa, jednom od osnovnih principa OEBS od osnivanja ove organizacije.

„Srbija želi da reši ovaj problem. Od početka ove veoma teške krize, mi smo prihvatili pristup koji je u potpunosti u skladu sa osnovnim principima OEBS-a“, rekao je Jeremić.

Šer srpske diplomatije poručio je da je Vlada Srbije jasno opredjeljena za mir i pomirenje u regionu zapadnog Balkana i neumorno radi na hapšenju osumnjičenih za ratne zločine počinjene tokom devedestih godina.

On je podsjetio da je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Srebrenici, kao akt bez presedana, ne samo za zemlje zapadnog Balkana, već i za sve u Evropi, gdje je tokom duge i krvave istorije bilo mnogo događaja koji zahtjevaju pokajanje.

Ostavi poruku