Србија је увјерена да се, послије мишљења Међународног суда правде /МСП/ о легалности једностано проглашене независности Косова, може постићи фер и уравнотежени компромис о коначном статусу Косова, сматра министар иностраних послова Србије Вук Јеремић.

„Србија спремна да буде смела и креативна после одлуке МСП-а, јер је уверена да се може постићи фер и уравнотежени компромис“, рекао је Јеремић на неформалном министарском састанку ОЕБС-а у Алматију.

Он је рекао да би свеобухватни споразум о Косову могао створити историјски, одржив напредак од којег би корист имали сви.

„Тиме би безбедносна архитектура западног Балкана била увелико побољшана и једном за свагда био би елиминисан један од значајних извора подела унутар ОЕБС“, нагалсио је Јеремић.

Подсјетивши да ће МСП 22. јула објавити савјетодавно мишљење о легалности једнострано проглашене независности Косова, а у септембру поднијети извјештај Генералној скупштини УН, Јеремић је најавио да ће се Србија придружити предстојећој дебати.

Он је оцијенио да је разумно предвидјети да ће брига о очувању основних норми међународног права довести до исхода који ће охрабрити стране да преговорима пронађу обострано прихватљиво рјешење.

Јеремић је истакао да покушај сецесије Косова представља директан изазов суверенитету и територијалном интегритету Србије, која је чланица ОЕБС-а.

Према његовим ријечима, то представља пријетњу заједничкој безбједносној архитектури, као и принципу консензуса, једном од основних принципа ОЕБС од оснивања ове организације.

„Србија жели да реши овај проблем. Од почетка ове веома тешке кризе, ми смо прихватили приступ који је у потпуности у складу са основним принципима ОЕБС-а“, рекао је Јеремић.

Шер српске дипломатије поручио је да је Влада Србије јасно опредјељена за мир и помирење у региону западног Балкана и неуморно ради на хапшењу осумњичених за ратне злочине почињене током деведестих година.

Он је подсјетио да је Скупштина Србије усвојила Декларацију о Сребреници, као акт без преседана, не само за земље западног Балкана, већ и за све у Европи, гдје је током дуге и крваве историје било много догађаја који захтјевају покајање.

Ostavi poruku