SHARE

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић долази сутра у прву званичну посјету Србији, током које ће се срести са највишим државним званичницима, али и са представницима невладиних организација и хрватске националне заједнице.

За Јосиповића ће сутра бити приређен свечани дочек испред Палате “Србија” на Новом Београду, гдје ће се у 10.30 часова састати са предсједником Србије Борисом Тадићем.

У Палати “Србија” биће одржан и састанак делегација Србије и Хрватске, а предвиђено је да у 11.45 Тадић и Јосиповић одрже конференцију за новинаре.

Двојица предсједника затим ће отићи у Суботицу, гдје ће присуствовати обиљежавању 20. годишњице оснивања Демократског савеза Хрвата у Војводини.

Другог дана посјете, у јутарњим часовима Јосиповић ће имати састанак са невладиним организацијама, међу којима је и Фонд за хуманитарно право, а затим ће се у 12.30 часова састати са премијером Србије Мирком Цветковићем.

Послије сусрета са Цветковићем, Јосиповић и предсједник Србије Борис Тадић ће разговарати са породицама избјеглица, повратника у Хрватску у згради предсједника Србије на Андрићевом венцу у Београду.

Двојица предсједника ће предвече прошетати центром Београда, а затим ће присуствовати сусрету умјетника из Србије и Хрватске у ресторану “Калемегданска тераса”.

Предсједник Србије Борис Тадић и Иво Јосиповић, који је на челу Хрватске тек шест мјесеци, састајали су се више пута, а аналитичари их сматрају најзаслужнијим за видно поправљање односа између Београда и Загреба.

Крајем марта Тадић је у Опатији имао неформални и радни састанак са Јосиповићем, који многи сматрају прекретницом у односима двије државе.

Од почетка Јосиповићевог мандата, Србија и Хрватска потписале су споразум о екстрадицији, а недавно је потписан и споразум о сарадњи српске и хрватске војске.

Уочи сутрашње посјете министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће хрватском колеги Томиславу Карамарку предложити да грађани двије државе прелазе границу само са личном картом.

SHARE

Оставите одговор