Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović dolazi sutra u prvu zvaničnu posjetu Srbiji, tokom koje će se sresti sa najvišim državnim zvaničnicima, ali i sa predstavnicima nevladinih organizacija i hrvatske nacionalne zajednice.

Za Josipovića će sutra biti priređen svečani doček ispred Palate „Srbija“ na Novom Beogradu, gdje će se u 10.30 časova sastati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

U Palati „Srbija“ biće održan i sastanak delegacija Srbije i Hrvatske, a predviđeno je da u 11.45 Tadić i Josipović održe konferenciju za novinare.

Dvojica predsjednika zatim će otići u Suboticu, gdje će prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Drugog dana posjete, u jutarnjim časovima Josipović će imati sastanak sa nevladinim organizacijama, među kojima je i Fond za humanitarno pravo, a zatim će se u 12.30 časova sastati sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Poslije susreta sa Cvetkovićem, Josipović i predsjednik Srbije Boris Tadić će razgovarati sa porodicama izbjeglica, povratnika u Hrvatsku u zgradi predsjednika Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu.

Dvojica predsjednika će predveče prošetati centrom Beograda, a zatim će prisustvovati susretu umjetnika iz Srbije i Hrvatske u restoranu „Kalemegdanska terasa“.

Predsjednik Srbije Boris Tadić i Ivo Josipović, koji je na čelu Hrvatske tek šest mjeseci, sastajali su se više puta, a analitičari ih smatraju najzaslužnijim za vidno popravljanje odnosa između Beograda i Zagreba.

Krajem marta Tadić je u Opatiji imao neformalni i radni sastanak sa Josipovićem, koji mnogi smatraju prekretnicom u odnosima dvije države.

Od početka Josipovićevog mandata, Srbija i Hrvatska potpisale su sporazum o ekstradiciji, a nedavno je potpisan i sporazum o saradnji srpske i hrvatske vojske.

Uoči sutrašnje posjete ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će hrvatskom kolegi Tomislavu Karamarku predložiti da građani dvije države prelaze granicu samo sa ličnom kartom.

Ostavi poruku