Američki Federalni istražni biro raspisao poternicu za kosovskim Albancem Bajramom Aslanijem, svega dan pošto je Euleks odbio zahtev da navodni islamski terorista bude izručen SAD.

FBI je raspisao poternicu za Aslanijem navodeći da je osumnjičen za učešće u zaveri sa ciljem da se prikupe sredstva za džihad, planiranje ubistava i otmica u inostranstvu, te da u kontaktima sa njim treba biti oprezan jer je „opasan i naoružan“.

Poternicu je potpisao direktor FBI Robert Miler, svega dan pošto je Euleks odbio da ga izruči Americi objašnjavajući da za tako nešto nema zakonske osnove, jer je u pitanje dovedena valjanost sporazuma o ekstradiciji, potpisanog 1901. godine između SAD i Kraljevine Srbije.

Zahtev za ekstradiciju Aslanija podnet je 2. juna. Sumnjiči se da se sa Hisenom Šerifijem dogovorio da prevede sa engleskog na albanski jezik video kasete sa terorističkom tematikom, proizvedene na Kosovu, koje opisuju bombaša samoubicu, koji napada konvoj vozila SAD.

Prema mišljenju sudija, zahtev SAD nije u dovoljnoj meri demonstrirao da postoji osnovana sumnja da je Aslani, koji je koristio nadimak „Ebu Hatab“, počinio krivična dela za koja se tereti.

Američki tužioci tvrde da je Aslani skupio 15.000 dolara kako bi uspostavio bazu na Kosovu, zbog čega mu, prema američkim zakonima, preti kazna od 40 godina robije.

Ostavi poruku