SHARE

Амерички Федерални истражни биро расписао потерницу за косовским Албанцем Бајрамом Асланијем, свега дан пошто је Еулекс одбио захтев да наводни исламски терориста буде изручен САД.

ФБИ је расписао потерницу за Асланијем наводећи да је осумњичен за учешће у завери са циљем да се прикупе средства за џихад, планирање убистава и отмица у иностранству, те да у контактима са њим треба бити опрезан јер је “опасан и наоружан”.

Потерницу је потписао директор ФБИ Роберт Милер, свега дан пошто је Еулекс одбио да га изручи Америци објашњавајући да за тако нешто нема законске основе, јер је у питање доведена ваљаност споразума о екстрадицији, потписаног 1901. године између САД и Краљевине Србије.

Захтев за екстрадицију Асланија поднет је 2. јуна. Сумњичи се да се са Хисеном Шерифијем договорио да преведе са енглеског на албански језик видео касете са терористичком тематиком, произведене на Косову, које описују бомбаша самоубицу, који напада конвој возила САД.

Према мишљењу судија, захтев САД није у довољној мери демонстрирао да постоји основана сумња да је Аслани, који је користио надимак “Ебу Хатаб”, починио кривична дела за која се терети.

Амерички тужиоци тврде да је Аслани скупио 15.000 долара како би успоставио базу на Косову, због чега му, према америчким законима, прети казна од 40 година робије.

SHARE

Оставите одговор