Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) povećala je mjere bezbjednosti za ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića i predsjednika SDA Sulejmana Tihića, zbog prijetnji koje su im uputili pripadnici vehabijskog pokreta.

Portparol SDA Salmir Kaplan potvrdio je „Glasu Srpske“ da je Sipa pojačala mjere bezbjednosti za Tihića, ali nije mogao da potvrdi za Ahmetovića, koji obavlja i funkciju potpredsjednika ove stranke.

Tihiću je ranije prijetio vehabija Haris Čaušević zvani Oks, koji je priznao da je učestvovao u terorističkom napadu u Bugojnu 26. juna, kada je od eksplozije poginuo policajac Tarik Ljubuškić (41), a šest osoba povrijeđeno.

Čaušević je u Islamskom centru Bugojno verbalno napao lidera SDA Tihića, a izvrijeđao ga je u februaru 2006. godine i optužio za „slanje vojske u Irak da gine za američke interese“.

SDA je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke najoštrije osudila teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu. U saopštenju se navodi da je svaki teroristički napad, napad na državu, njen integritet i cjelovitost, stabilnost, suživot i toleranciju.

„Zahtijevamo od institucija za provođenje zakona da utvrde propuste i odgovornost nadležnih institucija i pojedinaca, te učine sve kako bi slični događaji bili preduprijeđeni“, istakli su u SDA.

Ostavi poruku