Francuska policija uhapsila je tri Čečena osumnjičena da su pripremali terorostičke napade u Rusiji, saopštile su danas francuske vlasti.U saopšTenju se navodi da su Čečeni uhapšeni 5. jula u Le Manu u jugozapoadnom dijelu Pariza na osnovu dojave ruskih vlasti i protiv njih je četiri dana kasnije pokrenuta istraga prema optužbama za planiranje pripreme terorističkih djela.

Dva Čečena su i dalje pod policijskim nadzorom dok je treći oslobođen uz kauciju. Četvrti uhapšeni je saslušan i oslobođen bez optužbi.

U saopštenju se dodaje da je osumnjičeni za učešće u bombaškim napadima u sistemu metroa u Moskvi a koji je uhapšen u centralnoj Rusiji imao politički azil u Francuskoj i prijavu stana u Le Manu.

Francuske vlasti nemaju direktan dokaz koji uhapšene Čečene povezuju sa bombaškim napadima u Moskvi.

Hapšenja u Francuskoj usljedila su nakon što su ruske bezbjednosne službe privele Čečena osumnjičenog za učešće u bombaškim napadima u metrou u Moskvi 29. marta kada je poginulo 40 osoba.

Napade su izvršile dvije žene samoubice za koje zvaničnici navode da su porijeklom iz regiona na Sjevernom Kavkazu Dagestana.

Ostavi poruku