Tužilaštvo BiH treba da pokrene istragu protiv odgovornih u Vladi Federacije BiH /FBiH/ za neutvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu, izjavio je rukovodilac Koordinacionog tima Republike Srpske /RS/ za procesuiranje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac.

On je novinarima rekao da vlasti Federacije pet godina ignorišu odluku Ustavnog suda BiH o formiranju komisije za utvrđivanje istine o sudbini nestalih sarajevskih Srba, što Tužilaštvo BiH mora da procesuira.

Košarac, koji se danas sastao sa srpskim delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH istakao je i pasivan odnos Kancelarije visokog predstavnika prema ovom pitanju, koja vrši diskriminaciju prema stradanju Srba u proteklom ratu.

„OHR je bio aktivan kada se tražilo od RS da formira Komisiju za Srebrenicu“, podsjetio je Košarac i dodao da i federalna Vlada mora da učini isto kako bi porodice nestalih što prije dobile informacije o sudbini svojih članova.

Prema njegovim riječima, nepoštovanje odluke Komisije i Doma za ljudska prava, govori da Vlada Federacije napreduje u kršenju Dejtonskog sporazuma i obaveza propisanih Aneksom 6.

Košarac je poručio da će Koordinacioni tim istrajati na zahtjevima za potpunu primjenu odluka Ustavnog suda i otkrivanje istine o stradanju sarajevskih Srba, bez obzira što zvanično Sarajevo želi da to prikrije.

Potpredsjedavajući Doma naroda Federacije BiH Drago Puzigaća rekao je da će Klub delagata srpskog naroda insistirati na formiranju komisije kod federalne Vlade, kako bi se „postojeća agonija porodica nestalih prekinula“.

„Danas smo sa predstavnikom Organizacije porodica nestalih Istočno Sarajevo dogovorili da na narednoj sjednici Kluba stavimo njihove zahtjeve na dnevni red“, izjavio je Puzigaća.

Prema riječima predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirka Vranića, nezadovoljavajući je rad Tužilaštva BiH i Instituta za traženje nestalih BiH.

„U ovom institutu nema centralne evidencije nestalih, zbog čega pojedine porodice identifikovanih Srba još ne mogu da dobiju rodne listove ni od jedne institucije u BiH“, objasnio je Vranić.

On je najavio da će ova organizacija uputiti otvoreno pismo Klubu delegata srpskog naroda u Domu naroda FBiH, kojim će tražiti zaštitu svojih prava, poštovanje odluke Ustavnog suda i preduzimanje mjera od strane Tužilaštva BiH.

Ostavi poruku