SHARE

Тужилаштво БиХ треба да покрене истрагу против одговорних у Влади Федерације БиХ /ФБиХ/ за неутврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву, изјавио је руководилац Координационог тима Републике Српске /РС/ за процесуирање ратних злочина и тражење несталих Сташа Кошарац.

Он је новинарима рекао да власти Федерације пет година игноришу одлуку Уставног суда БиХ о формирању комисије за утврђивање истине о судбини несталих сарајевских Срба, што Тужилаштво БиХ мора да процесуира.

Кошарац, који се данас састао са српским делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ истакао је и пасиван однос Канцеларије високог представника према овом питању, која врши дискриминацију према страдању Срба у протеклом рату.

“ОХР је био активан када се тражило од РС да формира Комисију за Сребреницу”, подсјетио је Кошарац и додао да и федерална Влада мора да учини исто како би породице несталих што прије добиле информације о судбини својих чланова.

Према његовим ријечима, непоштовање одлуке Комисије и Дома за људска права, говори да Влада Федерације напредује у кршењу Дејтонског споразума и обавеза прописаних Анексом 6.

Кошарац је поручио да ће Координациони тим истрајати на захтјевима за потпуну примјену одлука Уставног суда и откривање истине о страдању сарајевских Срба, без обзира што званично Сарајево жели да то прикрије.

Потпредсједавајући Дома народа Федерације БиХ Драго Пузигаћа рекао је да ће Клуб делагата српског народа инсистирати на формирању комисије код федералне Владе, како би се “постојећа агонија породица несталих прекинула”.

“Данас смо са представником Организације породица несталих Источно Сарајево договорили да на наредној сједници Клуба ставимо њихове захтјеве на дневни ред”, изјавио је Пузигаћа.

Према ријечима предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирка Вранића, незадовољавајући је рад Тужилаштва БиХ и Института за тражење несталих БиХ.

“У овом институту нема централне евиденције несталих, због чега поједине породице идентификованих Срба још не могу да добију родне листове ни од једне институције у БиХ”, објаснио је Вранић.

Он је најавио да ће ова организација упутити отворено писмо Клубу делегата српског народа у Дому народа ФБиХ, којим ће тражити заштиту својих права, поштовање одлуке Уставног суда и предузимање мјера од стране Тужилаштва БиХ.

SHARE

Оставите одговор