Бивши припаднике Војске Републике Српске Франц Кос, осумњичен за убиства Бошњака у Зворнику јула 1995. године, по свој прилици, био би убијен да из Казнено-поправног завода Зеница није премјештен у затвор Туњице код Бањалуке, изјавио је њеног адвокат Душко Томић.

Томић је рекао да га је затворска стража обавијестила да су, неколико дана прије одласка Коса из зеничког затвора, у шуми изнад казнионице, пронашли шаторско крило и малокалибарску пушку са пригушивачем, преправљену у снајпер, који може смртоносно да дејствује на даљини и до 1.000 метара.

Он је истакао да постоји сумња да је у питању спремање убиства његовог клијента и да су Тужилаштво и Суд БиХ, по свој прилици, знали за овај случај, па су „експресно услишили његову молбу за премјештање Коса“.

„Надлежне службе безбједности, међутим, нису упознале јавност о ономе што је изнад самог затвора открила затворска стража, што је у најмању руку непримјерено и неодговорно. Зато сада тражим од полицијских агенција у БиХ да, коначно, саопште `шта се иза брда ваљало` и ко је био мета“, рекао је Томић за „Вечерње новости“.

Он је навео да јавност треба да зна шта се, заправо, спремало и како се, уопште, могло догодити да таква „чека“ буде уз сам затвор.

Суд и Тужилаштво БиХ су 9. јула по хитном поступку донијели рјешење да Кос због угрожености буде пребачен из затвора у Зеници у Казнено-поправни завод Туњице код Бањалуке.

Кос је осумњичен да је као припадник 10. диверзантског одреда ВРС учествовао у убиству око хиљаду људи на Економији Брањево у Пилици, код Зворника, у јулу 1995. године.

Ostavi poruku