Bivši pripadnike Vojske Republike Srpske Franc Kos, osumnjičen za ubistva Bošnjaka u Zvorniku jula 1995. godine, po svoj prilici, bio bi ubijen da iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica nije premješten u zatvor Tunjice kod Banjaluke, izjavio je njenog advokat Duško Tomić.

Tomić je rekao da ga je zatvorska straža obavijestila da su, nekoliko dana prije odlaska Kosa iz zeničkog zatvora, u šumi iznad kaznionice, pronašli šatorsko krilo i malokalibarsku pušku sa prigušivačem, prepravljenu u snajper, koji može smrtonosno da dejstvuje na daljini i do 1.000 metara.

On je istakao da postoji sumnja da je u pitanju spremanje ubistva njegovog klijenta i da su Tužilaštvo i Sud BiH, po svoj prilici, znali za ovaj slučaj, pa su „ekspresno uslišili njegovu molbu za premještanje Kosa“.

„Nadležne službe bezbjednosti, međutim, nisu upoznale javnost o onome što je iznad samog zatvora otkrila zatvorska straža, što je u najmanju ruku neprimjereno i neodgovorno. Zato sada tražim od policijskih agencija u BiH da, konačno, saopšte `šta se iza brda valjalo` i ko je bio meta“, rekao je Tomić za „Večernje novosti“.

On je naveo da javnost treba da zna šta se, zapravo, spremalo i kako se, uopšte, moglo dogoditi da takva „čeka“ bude uz sam zatvor.

Sud i Tužilaštvo BiH su 9. jula po hitnom postupku donijeli rješenje da Kos zbog ugroženosti bude prebačen iz zatvora u Zenici u Kazneno-popravni zavod Tunjice kod Banjaluke.

Kos je osumnjičen da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS učestvovao u ubistvu oko hiljadu ljudi na Ekonomiji Branjevo u Pilici, kod Zvornika, u julu 1995. godine.

Ostavi poruku