Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик, генерални директор „Зарубежњефта“ Николај Брунич и директор Рафинерије Брод Сергеј Крашчук данас су у Рафинерији нафте Брод свечано отворили најмодернију лабораторију на Балкану, у коју је уложено 15,6 милиона КМ.

Након свечаног отварања лабораторије, Додик је у име Владе РС и своје лично име изразио задовољство напретком који је остварен у Рафинерији нафте Брод.

„Изградња ове лабораторије је печат на укупне активности, јер без ње не би могли да идемо даље и срећан сам што ‘Зарубрежњефт’ и други њихови пословни партнери овдје улажу у динамици како је то и предвиђено приватизационим програмом Рафинерије“, истакао је Додик.

Он је рекао да ће се у овој лабораторији утврђивати квалитет сировина које долазе, производа који излазе, као и квалитет воде и ваздуха, те указивати на потребне активности које ће довести до побољшања тог квалитета и свега онога што тражи евро стандард за овакву врсту производње.

„Ова лабораторија је капитално улагање, јер је овдје уложен огроман новац, реконструисана зграда, а намјера ‘Зарубрежњефта’ о улагању 500 милиона евра у Рафинерију Брод у потпуности се уклапа у оно што смо на почетку приватизационог процеса договорили“, нагласио је Додик.

Он је изразио задовољство што су руководство и власник „Зарубрежњефта“ исказали висок степен социјалне одговорности, будући да су у Рафинерији Брод очувана сва радна мјеста, те истакао да ће отварањем оваквих објеката и других сегмената у оквиру Рафинерије бити повећана потреба за новим радним мјестима наредне године.

„Прије неколико година ово није изгледало могуће, али данас је то јасно да смо на правом путу и да ћемо овдје имати регионално најважнијег произвођача ове врсте“, рекао је Додик.

Премијер РС је рекао да је, у складу са ранијим договором, потребно обезбиједити да се неколико студената са стипендијама „Зарубрежњефта“ школује на технолошким факултетима у Русији, што ће бити реализовано посредством Министарства просвјете и културе РС.

Директор Рафинерије Брод Сергеј Крашчук рекао је новинарима да је ово вро значајан догађај, подсјетивши да је прије годину дана започета реконструкција ове лабораторије.

„Ми данас имамо нови објекат, нову опрему и можемо контролисати и водити процес у складу са међународним нормама и правилима и у складу са квалитетом који је потребан за ту врсту производње“, истакао је Крашчук.

Он је рекао да је данас направљен велики корак на путу ка акредитацији лабораторије, те додао да су повећани и услови рада за сараднике који ће радити у овом објекту.

Генерални директор „Зарубрежњефта“ Николај Брунич рекао је да у изградњу лабораторије уложено 7,5 милиона евра, од чега је 70 одсто средстава Руске државне банке „Њеш Економ банк“, а остатак су средства „Зарубрежњефта“.

Брунич је рекао да је опрема у вриједности од четири милиона евра купљена у иностранству и у Русији.

Он је истакао да је „Зарубрежњефт“ сачинио стратешки програм модернизације инфраструктуре Рафинерије нафте Брод у периоду од 2010. до 2015. године, у коју ће бити уложено 500 милиона евра, те додао да ће се са повећањем производње од наредне године у Рафинерији Брод појавити потреба и за новим радним мјестима.

Брунич је рекао да је Рафинерија у Броду лидер међу рафинеријама бивше Југославије по квалитету својих производа, истакавши да бродска Рафинерија треба да добије дозволу за испуњење еколошких захтјева стандарда „евро 4“ и „евро 5“, а који се не односе на квалитет горива који се овдје производи.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Харченко поручио је онима који измишљају причу у вези квалитета нафтних деривата у Рафинерији Брод да дођу у Рафинерију, у новоотворену лабораторију и увјере се у брижљив прилаз компаније „Зарубрежњефт“ према квалитету нафтних деривата.

„Само компанија која води рачуна о квалитету нафтних деривата улаже оволика средства у лабораторију, чија је намјера повећање квалитета нафтних деривата“, рекао је Харченко.

Харченко је поздравио најављену реализацију пројекта модернизације Рафинерије нафте Брод до 2015. године, истакавши да је то још један доказ развоја материјалног темеља привредних односа и да је овај пројекат у центру пажње у Влади Руске Федерације.

Он је изразио захвалност руководству Српске и премијеру Додику за стварање повољних услова за развој билатералних односа, дјеловање у интересу народа који живе у РС и руског бизниса и предузетништва.

Министар енергетике и рударства Србије Петар Шкундрић рекао је да је у Броду данас отворена модерна и добро организована лабораторија у којој ће бити обављане све потребне анализе и контроле да би се добио потребан евро квалитет деривата који се производе у Рафинерији.

„Ова лабораторија подразумева физичко-хемијске анализе сировине и готових деривата, те омогућује добру контролу и интервенције у производном процесу“, рекао је Шкундрић.

Предсједник Удружења нафтних дистрибутера Федерације БиХ и власник нафтне групације „Хифа оил“ Изудин Ахметлић рекао је да је његово предузеће велики конзумент производа Рафинерије Брод, које пласира од Албаније до Аустрије.

„У досадашњем периоду моја фирма пласирала је 50 возова битумена из Рафинерије Брод врхунског квалитета“, рекао је Ахметлић и додао да данашњи дан представља печат на сав досадашњи рад, озбиљност и труд који је уложен у Рафинерију Брод.

Коментаришући јучерашњу одлуку Влада Федерације БиХ, која није прихватила приједлоге РС о измјени одлуке о квалитету течних нафтних горива све док не буду испуњени услови из раније дате сагласности, Ахметлић је рекао да се то оспоравање само односи на бензине, али не и на евродизеле, мазуте и битумене.

Он је оцијенио да је то искључиво политичко питање за које вјерује да ће бити ријешено.

Отварањем најмодерније лабораторије на Балкану Рафинерија нафте Брод ће унаприједити контролу квалитета производа у току производног процеса, као и контролу квалитета готових производа.

Лабораторију је опремила реномирана кућа „Рофа“ из Аустрије, а Рафинерији нафте Брод предстоји акредитација, чиме ће процес производње у потпуности бити усклађен са европским стандардима.

Свечаном отварању и обиласку просторија нове лабораторије у Рафинерији нафте Брод присуствовали су амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Харченко, министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац и министар енергетике Србије Петар Шкундрић.

Ostavi poruku