Насловна Вијести Научник био дугогодишњи доушник ЦИА?

Научник био дугогодишњи доушник ЦИА?

0

Ирански нуклеарни научник Шахрам Амири, који тврди да су прије годину дана отели агенти Централне обавјештајне агенције (ЦИА) био је дугогодишњи доушник ове америчке агенције из Ирана, пише данашње издање америчог дневника „Њујорк тајмс.“

Амири се јуче вратио у Иран, истичући да је био приморан да лаже о атомском програму те земље. Вашингтон негира отмицу Амирија и инсистира на томе да је он слободно живио у САД.

Лист наводи да је научник агентима ЦИА објелоданио детаље како је Универзитет у Техерану постао тајни штаб за рад на иранском нуклеарном програму.

Према ријечима званичника, док је био у Ирану Амири је, такође био један од извора за „Националну обавјештајну процјену о иранском програму за атомско наоружање“ која је објављена 2007. године.

Један од званичника истакао је да је Амири дао „значајне, оригиналне“ информације о тајним аспектима нуклеарног програма.

„Њујорк тајмс“ преноси изјаве америчких званичника који наводе да је Амири док је радио као тајни доушник посјетио Саудијску Арабију одакле га је ЦИА одвела.

„Амири је потом стигао у САД и настанио се у Аризони,“ пише „Њујорк тајмс“. Лист наводи да није познато да ли је он покушавао да у САД пребаци супругу и сина.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version