Iranski nuklearni naučnik Šahram Amiri, koji tvrdi da su prije godinu dana oteli agenti Centralne obavještajne agencije (CIA) bio je dugogodišnji doušnik ove američke agencije iz Irana, piše današnje izdanje američog dnevnika „Njujork tajms.“

Amiri se juče vratio u Iran, ističući da je bio primoran da laže o atomskom programu te zemlje. Vašington negira otmicu Amirija i insistira na tome da je on slobodno živio u SAD.

List navodi da je naučnik agentima CIA objelodanio detalje kako je Univerzitet u Teheranu postao tajni štab za rad na iranskom nuklearnom programu.

Prema riječima zvaničnika, dok je bio u Iranu Amiri je, takođe bio jedan od izvora za „Nacionalnu obavještajnu procjenu o iranskom programu za atomsko naoružanje“ koja je objavljena 2007. godine.

Jedan od zvaničnika istakao je da je Amiri dao „značajne, originalne“ informacije o tajnim aspektima nuklearnog programa.

„Njujork tajms“ prenosi izjave američkih zvaničnika koji navode da je Amiri dok je radio kao tajni doušnik posjetio Saudijsku Arabiju odakle ga je CIA odvela.

„Amiri je potom stigao u SAD i nastanio se u Arizoni,“ piše „Njujork tajms“. List navodi da nije poznato da li je on pokušavao da u SAD prebaci suprugu i sina.

Ostavi poruku