Direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i generalni direktor Optima grupe Jurij Belov potpisali su danas u Banjaluci memorandum o saradnji dvije kompanije o istraživanju nalazišta nafte na prostoru Republike Srpske /RS/, čija ukupna vrijednost iznosi do 150.000.000 dolara.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da su kompanije najavile da će nadležnim organima RS podnijeti zahtjev za koncesiju za istraživačke radove.

„Ukoliko istraživanja pokažu da se nalaže određene količine nafte, logično je da poslije toga uslijedi zahtjev za eksploataciju“, izjavio je Dodik novinarima i potvrdio da će Vlada RS biti spremna da dodijeli koncesiju u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva.

On je naveo da početak ovih radova traži ulaganja od 20.000.000 dolara, a da je vrijednost ukupnog projekta od 130.000.000 do 150.000.000 dolara.

„Ono što me raduje, jeste činjenica da su dvije ruske državne kompanije našle za shodno da sarađuju na ovom pitanju u RS. Ta saradnja počinje onim memorandumom i uvjeren sam da će se potvrditi ranija saznanja da ovdje postoje odrđene količine sirove nafte, što znači da bi RS mogla da bude jedno od važnih prostora za energetsku stabilnost regiona“, kaže Dodik.

Premijer Srpske je izrazio zadovoljstvo rekonstrukcijom Rafinerije nafte u Brodu, gdje će danas biti otvorena laboratorija za naftne derivate, što je još jedan dokaz ozbiljne namjere ove kompanije da svoje proizvode usaglasi sa evropskim standardima.

Dodik je podsjetio da je rekonstrukcijom predviđeno da od početne proizvodnje od milion tona nafte, planirano da se završi sa proizvodnjom od 4,2 miliona tona.

On kaže da bi ovo trebalo da bude dovoljan razlog da organi BiH donesu odluku koja podrazumijeva da se na još neko vrijeme dozvoli prometovanje naftnim derivatima sadašnjeg kvaliteta.

Premijer RS smatra da bi bilo bolje da je nađeno zajedničko rješenje sa Federacijom BiH za ovo istraživanje, dodavši da ima vremena da za eventulani dogovor.

Dodik je najavio da je su sa ruskim partnerom u toku razgovori o završetku projekta gasovoda i da bi krajem avgusta moglo biti moguće raditi na protokolu koji bi potvrdio saradnju sa „Gastronjeftom“.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić ocijenio je da je veoma važno što dolazi do ovakvog oblika saradnje i što se u oblasti istraživanja stvara mogućnost da se vlastiti resursi koriste na najracionalniji način.

„Očekujemo da će se ovaj projekat u RS proširiti i na region. Slične razgovore imali smo i u Albaniji gdje postoji raspoloženje da nam se pruži mogućnost za istraživanje naftnih polja, a i u drugim zemljama gdje ima izgleda za dovijanje koncesija“, kaže Škundrić.

Amasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da je ovo dokaz da se povećava prisutnost Rusije u RS, zbog saradnje koja će biti nastavljena na bazi ovog memoranduma dvije najveće i najuglednije kompanije.

„Prisutnost Rusije u RS i međusobna saradnja povećavaju se na viši nivo razgovora, što je u interesu i Rusije i RS, naših naroda. Ne sumnjamo da je ovaj aranžman za cijelu regiju i naravno BiH, ne samo za RS“, rekao je Harčenko, dodavši da Vlada RS ima najveću podršku Vlade Rusije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izrazio je nadu da su područja koja je ova kompanija istraživala, biti nova nalazišta nafte.

Generalni direktor „Zarubežnjefta“ Nikolaj Brunič očekuje da će do kraja 2011. godine biti završena prva istraživanja, a da će 2021. godine nalazišta davati oko 21.000.000 tona u novčanom ekvivalentu sirove nafte.

On kaže da je predviđeno da ukupne investicije budu 280.000.000 dolara.

Ostavi poruku