Директор Нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко и генерални директор Оптима групе Јуриј Белов потписали су данас у Бањалуци меморандум о сарадњи двије компаније о истраживању налазишта нафте на простору Републике Српске /РС/, чија укупна вриједност износи до 150.000.000 долара.

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је да су компаније најавиле да ће надлежним органима РС поднијети захтјев за концесију за истраживачке радове.

„Уколико истраживања покажу да се налаже одређене количине нафте, логично је да послије тога услиједи захтјев за експлоатацију“, изјавио је Додик новинарима и потврдио да ће Влада РС бити спремна да додијели концесију у року од мјесец дана од подношења захтјева.

Он је навео да почетак ових радова тражи улагања од 20.000.000 долара, а да је вриједност укупног пројекта од 130.000.000 до 150.000.000 долара.

„Оно што ме радује, јесте чињеница да су двије руске државне компаније нашле за сходно да сарађују на овом питању у РС. Та сарадња почиње оним меморандумом и увјерен сам да ће се потврдити ранија сазнања да овдје постоје одрђене количине сирове нафте, што значи да би РС могла да буде једно од важних простора за енергетску стабилност региона“, каже Додик.

Премијер Српске је изразио задовољство реконструкцијом Рафинерије нафте у Броду, гдје ће данас бити отворена лабораторија за нафтне деривате, што је још један доказ озбиљне намјере ове компаније да своје производе усагласи са европским стандардима.

Додик је подсјетио да је реконструкцијом предвиђено да од почетне производње од милион тона нафте, планирано да се заврши са производњом од 4,2 милиона тона.

Он каже да би ово требало да буде довољан разлог да органи БиХ донесу одлуку која подразумијева да се на још неко вријеме дозволи прометовање нафтним дериватима садашњег квалитета.

Премијер РС сматра да би било боље да је нађено заједничко рјешење са Федерацијом БиХ за ово истраживање, додавши да има времена да за евентулани договор.

Додик је најавио да је су са руским партнером у току разговори о завршетку пројекта гасовода и да би крајем августа могло бити могуће радити на протоколу који би потврдио сарадњу са „Гастроњефтом“.

Министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић оцијенио је да је веома важно што долази до оваквог облика сарадње и што се у области истраживања ствара могућност да се властити ресурси користе на најрационалнији начин.

„Очекујемо да ће се овај пројекат у РС проширити и на регион. Сличне разговоре имали смо и у Албанији гдје постоји расположење да нам се пружи могућност за истраживање нафтних поља, а и у другим земљама гдје има изгледа за довијање концесија“, каже Шкундрић.

Амасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко каже да је ово доказ да се повећава присутност Русије у РС, због сарадње која ће бити настављена на бази овог меморандума двије највеће и најугледније компаније.

„Присутност Русије у РС и међусобна сарадња повећавају се на виши ниво разговора, што је у интересу и Русије и РС, наших народа. Не сумњамо да је овај аранжман за цијелу регију и наравно БиХ, не само за РС“, рекао је Харченко, додавши да Влада РС има највећу подршку Владе Русије.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко изразио је наду да су подручја која је ова компанија истраживала, бити нова налазишта нафте.

Генерални директор „Зарубежњефта“ Николај Брунич очекује да ће до краја 2011. године бити завршена прва истраживања, а да ће 2021. године налазишта давати око 21.000.000 тона у новчаном еквиваленту сирове нафте.

Он каже да је предвиђено да укупне инвестиције буду 280.000.000 долара.

Ostavi poruku