На суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу данас је изведен нов сведок оптужбе, сарајевски лекар Милан Мандиловић,оји је рекао да је Сарајево било 44 месеца у опсадном стању, које је оставило последице и на физичко и на психичко стање становништва.

Мандиловић, који је током целог рата радио у бившој војној болници у Сарајеву, рекао је да су услови били веома тешки, јер су гранате падале на болницу, као и снајперска и друга паљба.

„Болница је гранатирана 44 месеца, колико је рат трајао, болница је претрпела оштећања са свих страна, а далеко најинтензивније са јужне стране“, нагласио је сведок оптужбе, који је указао да су јужну срану изнад града контролисале снаге босанских Срба.

Болница је, како је рекао Мандиловић, имала ту несрећу да се налази на првој борбеној линији и да је из правца Јеврејског гробља, положаја који су држали босански Срби, гађана свакодневно.

„Јеврејско гробље није једина тачка одакле је гађана болница, али је најближа тачка болници“, додао је Мандиловић.

Караџић је, међутим, током унакрсног испитивања сведока предочио да је Јеврејског гробље било ничија земља и да су јужно од гробља били српски, а источно муслимански положаји.

„Током читавог рата услови су били тешки. Оскудевали смо у лековима, медицинском материјалу, струји, плину, води, сви ти елементи важни за нормалан рад, били су редуцирани“, казао је Мандиловић, додавши да ниједног момента болница није стала са радом и није престала да указује помоћ оболелима и повређенима.

Према речим сведока, живот и рад у болници и живот у Сарајеву имали су одређене сличности – обични грађани били су изложени свакодневном, интензивном терору оружја и оруђа снага које су окруживале град, грађани нису имали воду, плин, струју и храну, то све је угрожавало живот становништва.

„С обзиром на дужину трајања и дан данас имамо одређене последице у виду посттрауматског и стресног ратног симптома, не само војници већ и обични грађани који слободно могу да кажу да су били на првој линији фронта“, рекао је Мандиловић.

Своје сведочење, као сведок суда, претходно је завршио Момчило Мандић, бивши министар правде у влади Републике Српске.

Мандић је на крају сведочења указао да командант Војске РС генерал Ратко Младић није поштовао цивилну власт РС, укључујући и Караџића, и да га „нико није могао сменити“.

Као пример његове самовоље навео је догађај из 1993. године, када је наредио хапшење десетак министара, међу којима је био и министар одбране Мићо Нинковић, и који су морали 10 дана у Хан Пијеску да хране свиње.

Караџић у понедељак, 19. јула, наставља са унакрсним испитивањем сведока оптужбе Мандиловића.

Ostavi poruku