Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је „босанска страна у случају члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића дошла до једног од заштићених свједока, нудила му новац и вршила притисак на њега да промени сведочење пред судом у Лондону“.

„Ту је било доста фалсификата. Ми смо послали лондонском суду изјаве двојице заштићених сведока. Босанска страна је на неки начин дошла до једног од тих сведока, нудила му новац и вршила притисак на њега да би суду презентовали како смо ми тим сведоцима нудили новац“, појаснио је Вукчевић за лист „Данас“.

Прво је поменуто да је то чињено из Тужилаштва за ратне злочине Србије, а онда када им је неко скренуо пажњу да Тужилаштво никада у историји није понудило некоме било какав мито, нити има средства за то, па су онда рекли да су то урадили полицајци из Републике Српске /РС/ – наводи Вукчевић.

„Лутали су око адресе где ће да пласирају ту лаж. Истина је да су они вршили притисак – што је кажњиво. То ћемо испитати – ко је, када и на који начин вршио притисак на заштићеног сведока, као и ко је открио његов идентитет“, истакао је Вукчевић, говорећи о случају Ејупа Ганића, члана ратног Предсједништва БиХ, осумњиченог за ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. над припадницима ЈНА.

Он је додао да је ово рочиште почело 5. јула и завршило 14. јула.

„Презентовали смо наше доказе за које мислим да су били врло убедљиви, јасни и међусобно повезани. Напомињем да се овде ради о фази истраге у Србији. Ми само тврдимо да постоји основана сумња да је Ејуп Ганић био у тој групи људи, која је по мишљењу овог тужилаштва, а на основу доказа које имамо, извршио ратни злочин у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године“ , рекао је Вукчевић.

Одговарајући на питање да ли очекује Ганићево изручење Србији, Вукчевић је рекао да остаје при оцјени да очекује изручење.

„Противничка страна је на један недостојан начин поступала у том спору. Мислим да је испод сваког нивоа пребацивати са правног на политички терен читаву ову ствар. Они су ишли методом дисквалификације прво Србије као државе, говорећи да Србија није правна држава и да нема неке разлике између Милошевићеве и данашње Србије, што није тачно“, нагласио је он.

Вукчевић је додао да се противничка страна бавила и измишљотинама, попут тога да је предсједник Србије Борис Тадић са предсједником Владе Српске Милорадом Додиком сачекао Биљану Плавшић, када је допутовала из Стокхолма приватним Додиковим авионом. „Истина је да је допутовао његовим приватним авионом, али председник Тадић је није дочекао, као ни било ко од српских званичника. Ту нетачност морала је чак и наша амбасада у Лондону да демантује и изрази протест“, навео је Вукчевић.

На питање какав је сценарио у случају да Ганић не буде изручен Србији, Вукчевић је навео да сада не жели да говори о томе. „Ми поступамо по нашим процесним правилима и законима“, рекао је он.

Вукчевић је рекао да очекује да ће лондонски суд 27. јула донијети одлуку којом ће екстрадирати Ејупа Ганића Србији, истичући да је противничка страна тражила од суда да се Ганићу измијене услови кауције, да му се скине забрана напуштања Енглеске и Лондона. Међутим, суд је то одбио и сви услови су остали исти.

Ганић је ухапшен 1. марта на аеродрому Хитроу у Лондону, на основу потернице коју је Србија расписала за њим и још 18 особа из БиХ због напада на колону ЈНА у Сарајеву 3. маја 1992. године.

Ostavi poruku