SHARE

Некадашњи премијер Републике Српске Младен Иванић ослобођен је данас оптужбе за несавјестан рад у служби, чиме је укинута првостепена пресуда којом је био осуђен на 18 мјесеци затворске казне. Образлажући одлуку Суда БиХ, судија Хилмо Вучинић навео је да Тужилаштво није успјело да докаже да је Иванић свјесним кршењем закона поступао противзаконито и починио кривично дјело које му се стављало на терет. “Чињеница јесте да је Младен Иванић био службено лице, али изостаје доказ да је очигледно несавјесно поступао, када је Влада РС 18. јула 2001. године донијела одлуку о вансудском поравнању у корист предузећа `Тргокомерц` из Рибника и на тај начин тој фирми омогућила даљу сјечу шуме у Шумском газдинству `Рибник`”, навео је Вучинић.

Он је додао да је одбрана показала да је оптужени поступао у складу са законском процедуром те да је Апелационо вијеће утврдило да Иванић није поступао из нехата.

Након изречене пресуде, Иванић је рекао новинарима да се у протеклих пет година против њега, ПДП-а и његових сарадника водила непримјерена примјена правних механизама.

“У просторије странке се упадало са дугим цијевима, вршене су преметачине и на крају није пронађено ништа што би указало на одређени проблем. Овакве методе дисциплиновања политичких партија никако није добро”, рекао је Иванић, који је предсједник ПДП-а, и додао да годинама инсистира на одвајању правосуђа од политике.

Он је нагласио да је судски поступак против њега и притисак на његову странку покренут након његове иницијативе да се смијени тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун.

SHARE

Оставите одговор