Naslovna Bosna i Hercegovina Diplomatija u službi Stranke za BiH

Diplomatija u službi Stranke za BiH

0

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj koristi diplomatsko-konzularna predstavništva /DKP/ da bi predstavio bošnjački narod kao jedinu žrtvu, što je nedopustivo, smatra Zoran Koprivica, delegat SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je za „Fouks“ ocijenio da se diplomatija i spoljna politika nalaze na niskom nivou zahvaljujući postupcima Alkajala i njegovih saradnika.

„BiH s takvim ministarstvima i postupcima ruši svoju budućnost. Takva diplomatija nije imala niti će imati podršku svih naroda koji čine BiH kao složenu državu. Trebalo bi da DKP promoviše interese sva tri konstitutivna naroda“, istakao je Koprivica komentarišući nedavno obilježavanje stradanja Bošnjaka u Stalnoj misiji BiH pri UN.

Prema njegovim riječima, diplomatija i DKP ne bi trebalo da služe samo jednom narodu i da organizuju obilježavanja stradanja samo bošnjačkog naroda ili da koriste ambasade za obavljanje vjerskih obreda, kao što je nedavno bio slučaj u Australiji.

„Kada bi neko pokrenuo pitanje obilježavanja zločina u Jasenovcu u Njujorku ili u nekom drugom DKP, onda bi se radilo sve da bi se spriječilo takvo obilježavanje, a da ne govorimo o dešavanjima iz posljednjeg rata“, istakao je Koprivica.

On smatra da Haris Silajdžić ne bira način i sredstva da se dodvori da bi ostao na poziciji u Predsjedništvu BiH. „Nadam se da će takvoj politici doći kraj i da Silajdžić neće dobiti podršku na sljedećim izobirima, a samim tim ni Alkalaj mu više neće biti desna ruka kao što je to bio posljednjih godina – kazao je Koprivica.

Mladen Ivanić, lider PDP i bivši ministar spoljnih poslova BiH, rekao je da je sve što se dešava u spoljnoj politici rezultat potpune samovolje ministra Alkajala.

„Alkalaj uopšte ne djeluje kao ministar BiH, nego kao ministar spoljnih poslova Stranke za BiH i Harisa Silajdžića lično, te provodi njihovu politiku, a ne politiku BiH. Međutim, njemu je to omogućila sadašnja politička struktura i vlast, koja nije ništa uradila da spriječi takvo ponašanje“, smatra Ivanić.

Filip Turčinović, univerzitetski profesor međunarodnog javnog prava, ističe da je očigledno da ne postoji konstituisana zajednička spoljna politika, te da diplomatija ne bi trebalo da pravi ovakve propuste i da tako negativno utiče na svoj ugled.

„DKP trebalo bi da rade posao koji otvara vrata za budućnost, a ne da se diplomatija vodi nekim političkim preznakom iz prošlosti“, kaže Turčinović.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version