Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај користи дипломатско-конзуларна представништва /ДКП/ да би представио бошњачки народ као једину жртву, што је недопустиво, сматра Зоран Копривица, делегат СНСД у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је за „Фоукс“ оцијенио да се дипломатија и спољна политика налазе на ниском нивоу захваљујући поступцима Алкајала и његових сарадника.

„БиХ с таквим министарствима и поступцима руши своју будућност. Таква дипломатија није имала нити ће имати подршку свих народа који чине БиХ као сложену државу. Требало би да ДКП промовише интересе сва три конститутивна народа“, истакао је Копривица коментаришући недавно обиљежавање страдања Бошњака у Сталној мисији БиХ при УН.

Према његовим ријечима, дипломатија и ДКП не би требало да служе само једном народу и да организују обиљежавања страдања само бошњачког народа или да користе амбасаде за обављање вјерских обреда, као што је недавно био случај у Аустралији.

„Када би неко покренуо питање обиљежавања злочина у Јасеновцу у Њујорку или у неком другом ДКП, онда би се радило све да би се спријечило такво обиљежавање, а да не говоримо о дешавањима из посљедњег рата“, истакао је Копривица.

Он сматра да Харис Силајџић не бира начин и средства да се додвори да би остао на позицији у Предсједништву БиХ. „Надам се да ће таквој политици доћи крај и да Силајџић неће добити подршку на сљедећим изобирима, а самим тим ни Алкалај му више неће бити десна рука као што је то био посљедњих година – казао је Копривица.

Младен Иванић, лидер ПДП и бивши министар спољних послова БиХ, рекао је да је све што се дешава у спољној политици резултат потпуне самовоље министра Алкајала.

„Алкалај уопште не дјелује као министар БиХ, него као министар спољних послова Странке за БиХ и Хариса Силајџића лично, те проводи њихову политику, а не политику БиХ. Међутим, њему је то омогућила садашња политичка структура и власт, која није ништа урадила да спријечи такво понашање“, сматра Иванић.

Филип Турчиновић, универзитетски професор међународног јавног права, истиче да је очигледно да не постоји конституисана заједничка спољна политика, те да дипломатија не би требало да прави овакве пропусте и да тако негативно утиче на свој углед.

„ДКП требало би да раде посао који отвара врата за будућност, а не да се дипломатија води неким политичким презнаком из прошлости“, каже Турчиновић.

Ostavi poruku