Насловна Вијести Свима јасно да БиХ овако не може наставити

Свима јасно да БиХ овако не може наставити

0

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да полако постаје свима јасно да БиХ не може овако да настави и додао да би уставне промјене требало да осигурају функционалну државу на цијелој територији гдје ће сва три народа и сваки појединац бити равноправни.

„То је лакше рећи него спровести. БиХ чекају врло озбиљне одлуке и надам се да ће политичари бити на висини историјског задатка“, рекао је Јосиповић за „Блиц“.

Јосиповић је истакао да су нови преговори о статусу Косова ствар Србије и Косова, и да ће подржати све што они договоре.

„Све што између њих буде договорено, подржаћемо. Очекујем да ће пресуда Међународног суда правде бити подстицајна“, рекао је Јосиповић пред своју службену посјету Србији.

На питање колико је Влада Хрватске спремна да спроведе у пракси његове приједлоге о повлачењу тужби за геноцид, Јосиповић мисли да не постоје битне разлике ни када је ријеч о тужби.

„Тужба ће постати беспредметна када се оно што је њен предмет оствари непосредном сарадњом. О тужби одлучује Влада и увјерен сам да ће, кад за то дође вријеме, донијети исправну одлуку“, поручио је Јосиповић.

Он је рекао да проблем границе са Србијом, иако није тако драматичан као онај са Словенијом, не треба потцијенити, истичући да стручни тимови раде на њему.

„Ако не буде договора, залажем се да се што прије крене с арбитражом или поступком пред Међународним судом правде. Најгоре је пустити да проблем измакне контроли. И ту сам оптимиста, вјерујем да ће граница бити ријешена у догледно вријеме“, истакао је хрватски предсједник.

Он је додао да су Србија и Хрватска постигле велики успјех у интензивирању разговора о отвореним питањима, издвојивши сарадњу на сузбијању организованог криминала, посебно споразум о изручивању, и сарадњу на прогону ратних злочина.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version