SHARE

Министар правде Републике Српске Џерард Селман рекао је да предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић треба добро да прочита Дејтонски споразум, дејтонски Устав БиХ и законе које је наметнуо високи представник како би видио да РС апсолутно има уставни и сваки други основ да донесе закон о статусу државне имовине која се налази на њеној територији.

“Силајџић, без обзира на то што је био у Дејтону, не познаје Дејтонски мировни споразум и Устав”, рекао је Селман, коментаришући Силајџићеве ставове да Нацрт закона о државној имовини која се налази на територији РС а под забраном је располагања, који је усвојила Народна скупштина РС, представља директан насртај на уставно уређење БиХ које је дефинисано Дејтоном.

Селман је за “Глас Српске” рекао да Нацрт закона који је усвојен у Народној скупштини РС ниједном одредбом не нарушава темеље Дејтона.

Он је истакао да Споразум о сукцесији није основ за стицање права власништва.

“У Дејтонском мировном споразуму БиХ створена је тако да је чине двије територијалне јединице, РС и ФБиХ, и на основу тумачења Споразума о сукцесији имовина која се налази на територији РС и ФБиХ припада тим територијалним јединицама”, рекао је Селман.

Народна скупштина РС усвојила је 13. јула Нацрт закона о статусу државне имовине која се налази на територији Српске и под забраном је располагања, чијим одредбама је предвиђено да се имовина на територији ентитета сматра његовим власништвом.

Нацрт закон омогућава да Влада РС, у споразуму са Савјетом министара БиХ, имовину Српске да на коришћење без накнаде институцијама БиХ ради обављања послова из њихове надлежности.        Овај акт предвиђа и могућност да Влада РС може дио имовине пренијети на јединице локалне самоуправе, као и на јавне установе или предузећа чији је оснивач.

Силајџић сматра да Нацрт закона о статусу државне имовине која се налази на територији РС не само да крши законе и одлуке које је наметнуо високи представник у БиХ, него је директан насртај на уставно уређење БиХ које је дефинисано Дејтонским споразумом. Он је рекао да овај нацрт закона дословно преписује прудски принцип – територијално-функционални принцип подјеле имовине, према којем већина имовине, односно готово сва, припада ентитету на чијој територији се налази.

SHARE

Оставите одговор