Naslovna Vijesti Rusija podržava obnovu pregovora Srba i Albanaca

Rusija podržava obnovu pregovora Srba i Albanaca

0

Stalni predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti UN Vitalij Čurkin izjavio je da Rusija podržava obnovu direktnih pregovora rukovodstava Srba i Albanaca, i iskreno vjeruje da će oni biti nastavljeni.

„Smatramo da je važno da Savjet bezbjednosti UN kontroliše situaciju. Dugoročno rješenje tek treba naći, pa se nadamo da će Priština pozitivno odgovoriti na poziv rukovodstva Srbije da se obnove srpsko-albanski pregovori o rješavanju statusa Kosova. To je jedino razumno i tim putem se može doći do dugoročnog rješenja koje bi zadovoljilo obje strane“, rekao Čurkin.

Čurkin je rekao da treba sačekati odluku Međunarodnog suda pravde, jer od prognoza nema koristi.

„Naš stav je jasan: Rusija je i dalje protiv samoproglašenja nezavisnosti Kosova. Mi smo tako nastupili i na sudu: izložili smo svoj stav da je teritorija Kosova i Metohije suvereni dio Srbije“, rekao je Čurkin za beogradske ”Večernje novosti”.

On je naveo da će Rusija u avgustu predsjedavati Savjetu bezbjednosti UN, i to će biti prilika da se ponovo razgovara i o Kosovu, naglašavajući da će se već 3. avgusta, na zasjedanju Savjeta bezbjednosti raspravljati o stanju u pokrajini, a osnova za raspravu biće izvještaj generalnog sekretara UN.

„Biće to najnoviji izvještaj o situaciji u posljednja tri mjeseca. Dobro je da se dođe do realnije slike, pa zato još vjerujem da će i drugi shvatiti da treba obnoviti pregovore između Beograda i Prištine“, smatra Čurkin.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version