SHARE

Стални представник Русије у Савјету безбједности УН Виталиј Чуркин изјавио је да Русија подржава обнову директних преговора руководстава Срба и Албанаца, и искрено вјерује да ће они бити настављени.

“Сматрамо да је важно да Савјет безбједности УН контролише ситуацију. Дугорочно рјешење тек треба наћи, па се надамо да ће Приштина позитивно одговорити на позив руководства Србије да се обнове српско-албански преговори о рјешавању статуса Косова. То је једино разумно и тим путем се може доћи до дугорочног рјешења које би задовољило обје стране”, рекао Чуркин.

Чуркин је рекао да треба сачекати одлуку Међународног суда правде, јер од прогноза нема користи.

“Наш став је јасан: Русија је и даље против самопроглашења независности Косова. Ми смо тако наступили и на суду: изложили смо свој став да је територија Косова и Метохије суверени дио Србије”, рекао је Чуркин за београдске ”Вечерње новости”.

Он је навео да ће Русија у августу предсједавати Савјету безбједности УН, и то ће бити прилика да се поново разговара и о Косову, наглашавајући да ће се већ 3. августа, на засједању Савјета безбједности расправљати о стању у покрајини, а основа за расправу биће извјештај генералног секретара УН.

“Биће то најновији извјештај о ситуацији у посљедња три мјесеца. Добро је да се дође до реалније слике, па зато још вјерујем да ће и други схватити да треба обновити преговоре између Београда и Приштине”, сматра Чуркин.

SHARE

Оставите одговор