Насловна Босна и Херцеговина Одбијено на стотине захтјева сумњивих особа

Одбијено на стотине захтјева сумњивих особа

0

Службе за послове за странцима БиХ одбила је на стотине захтјева сумњивих и опасних особа афро-азијског поријекла да уђу у земљу, чиме се значајно смањио број странаца у БиХ који представљају терористичку пријетњу или су на други начин опасни по безбједност државе, рекао је директор ове службе Драган Мектић.

Мектић је истакао да има сазнања о страним држављанима који живе у БиХ и представљају безбједносну пријетњу, али да је из посљедњег извјештаја Обавјештајно-безбједносне агенције – у којем се наводи да у БиХ живи око 3 000 потенцијалних терориста, припадника најрадикалнијих вехабијских група – јасно да већину њих представља домаће становништва.

Он је за „Прес“ рекао да постоји 40 странаца у БиХ који представљају потенцијалну или стварну терористичку пријетњу.

То су они који су имали важеће документе и којима је одузето држављанство, други су они који су имали бх држављанство, али им је истекла важност докумената, а у трећу групу спадају лица за која постоје или су постојале информација да се налазе у БиХ, додао је Мектић.

Он је истакао да су особе афро-азијског поријекла током рата и послије Дејтона успјеле да великом броју домаћег становништва наметну своју радикалну идеологију, због чега је БиХ сада суочена са великим проблемом.

Према његовим ријечима, тај проблем неће бити ефикасно ријешен докле год се буду толерисали странци који долазе да шире радикална исламска учења или куповала подршка становништва за те идеје.

„Морамо пресјећи везе које се са грађанима БиХ остварују у иностранству, а потом проблеме рјешавати унутар земље са нашим држављанима који су прихватили радикалну идеологију“, поручио је Мектић.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version