Službe za poslove za strancima BiH odbila je na stotine zahtjeva sumnjivih i opasnih osoba afro-azijskog porijekla da uđu u zemlju, čime se značajno smanjio broj stranaca u BiH koji predstavljaju terorističku prijetnju ili su na drugi način opasni po bezbjednost države, rekao je direktor ove službe Dragan Mektić.

Mektić je istakao da ima saznanja o stranim državljanima koji žive u BiH i predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, ali da je iz posljednjeg izvještaja Obavještajno-bezbjednosne agencije – u kojem se navodi da u BiH živi oko 3 000 potencijalnih terorista, pripadnika najradikalnijih vehabijskih grupa – jasno da većinu njih predstavlja domaće stanovništva.

On je za „Pres“ rekao da postoji 40 stranaca u BiH koji predstavljaju potencijalnu ili stvarnu terorističku prijetnju.

To su oni koji su imali važeće dokumente i kojima je oduzeto državljanstvo, drugi su oni koji su imali bh državljanstvo, ali im je istekla važnost dokumenata, a u treću grupu spadaju lica za koja postoje ili su postojale informacija da se nalaze u BiH, dodao je Mektić.

On je istakao da su osobe afro-azijskog porijekla tokom rata i poslije Dejtona uspjele da velikom broju domaćeg stanovništva nametnu svoju radikalnu ideologiju, zbog čega je BiH sada suočena sa velikim problemom.

Prema njegovim riječima, taj problem neće biti efikasno riješen dokle god se budu tolerisali stranci koji dolaze da šire radikalna islamska učenja ili kupovala podrška stanovništva za te ideje.

„Moramo presjeći veze koje se sa građanima BiH ostvaruju u inostranstvu, a potom probleme rješavati unutar zemlje sa našim državljanima koji su prihvatili radikalnu ideologiju“, poručio je Mektić.

Ostavi poruku