Naslovna Vijesti Kalinić se protivi izručenju Srbiji

Kalinić se protivi izručenju Srbiji

0

Sretko Kalinić, osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, a koji se nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, protivi se izručenju u Srbiju, jer smatra da ne bi imao pravedno suđenje, javio je dopisnik Srne iz Zagreba.

„Apsolutno se protivim izručenju u Srbiju, jer sam uvjeren da ne bi imao pravedno suđenje“, rekao je Kalinić istražnom sudiji Županijskog suda u Zagrebu koja ga je ispitala u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Istražni sudija ispitao je sve predviđene svjedoke, a dokumente na osnovu kojih je Kaliniću izdat hrvatski pasoš poslala je na grafološko vještačenje. Danas je ispitan i Drago Cesar na čije ime je glasio Kalinićev pasoš.

Kalinić je uhapšen 9. juna u Zagrebu, nakon što ga je ranio Miloš Simović, koji je takođe pripadnik zemunskog klana osuđen za Đinđićevo ubistvo. Pritvor mu ističe 23. augusta i Državno tužilaštvo mora do tada odlučiti hoće li protiv njega podnijeti optužni prijedlog ili će biti izručen Srbiji, gdje je optužen za teška krivična djela.

Odbegli pripadnik zemunskog kriminalnog klana Sretko Kalinić važio je, prema svjedočenjima, za jednog od najsurovijih pripadnika te kriminalne grupe. U atentatu na Zorana Đinđića, on je obezbjeđivao izvršenje zločina i nije bio direktno u prostoriji odakle je Zvezdan Jovanović pucao na premijera.

Nakon Kalinićevog bjekstva iz Srbije 2003. godine, dugo se spekulisalo da se krije u rodnoj Hrvatskoj. Osim za ubistvo Đinđića, Kalinić je u odsustvu osuđen i na 40 godina zatvora zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dvije terorističke akcije. Na Interpolovoj potjernici je već sedam godina.

Simović je uhpašen 10. juna prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije, kod mjesta Morović.

Simović je, kao i Kalinić, jedan od zaverenika u atentatu na Đinđića. U odsustvu je za to osuđen na 30 godina zatvora i 40 godina zatvora, u procesu protiv „zemunskog klana“ i to zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dva slučaja terorizma

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version