SHARE

Сретко Калинић, осуђен на 30 година затвора због убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, а који се налази у Затворској болници у Загребу, противи се изручењу у Србију, јер сматра да не би имао праведно суђење, јавио је дописник Срне из Загреба.

“Апсолутно се противим изручењу у Србију, јер сам увјерен да не би имао праведно суђење”, рекао је Калинић истражном судији Жупанијског суда у Загребу која га је испитала у затворској болници у Загребу.

Истражни судија испитао је све предвиђене свједоке, а документе на основу којих је Калинићу издат хрватски пасош послала је на графолошко вјештачење. Данас је испитан и Драго Цесар на чије име је гласио Калинићев пасош.

Калинић је ухапшен 9. јуна у Загребу, након што га је ранио Милош Симовић, који је такође припадник земунског клана осуђен за Ђинђићево убиство. Притвор му истиче 23. аугуста и Државно тужилаштво мора до тада одлучити хоће ли против њега поднијети оптужни приједлог или ће бити изручен Србији, гдје је оптужен за тешка кривична дјела.

Одбегли припадник земунског криминалног клана Сретко Калинић важио је, према свједочењима, за једног од најсуровијих припадника те криминалне групе. У атентату на Зорана Ђинђића, он је обезбјеђивао извршење злочина и није био директно у просторији одакле је Звездан Јовановић пуцао на премијера.

Након Калинићевог бјекства из Србије 2003. године, дуго се спекулисало да се крије у родној Хрватској. Осим за убиство Ђинђића, Калинић је у одсуству осуђен и на 40 година затвора због учешћа у 19 убистава, три отмице и двије терористичке акције. На Интерполовој потјерници је већ седам година.

Симовић је ухпашен 10. јуна приликом покушаја илегалног преласка границе Хрватске и Србије, код мјеста Моровић.

Симовић је, као и Калинић, један од завереника у атентату на Ђинђића. У одсуству је за то осуђен на 30 година затвора и 40 година затвора, у процесу против “земунског клана” и то због учешћа у 19 убистава, три отмице и два случаја тероризма

SHARE

Оставите одговор