SHARE

Пантелија Ћургуз, који је данас поново изабран за предсједника Борачке организације Републике Српске (БОРС), изјавио је да је повјерење које је добио од представника борачке популације за њега додатна одговорност, али и потврда да је испунио обећања дата претходном сазиву Скупштине и свим борцима у Српској.

Ћургуз је најавио да ће новоизабраним сарадницима наметнути принцип међусобног самоуважавања и поштивања, а истим принципом градити односе са носиоцима функција система власти и тако обезбиједити снажење Борачке организације у друштву, те јачати њен утицај на значајна и питања од националног интереса.

“Тако ћемо дати свој допринос јачању позиције РС и градити амбијент да у неком догледном времену, када прилике дозволе, добијемо самосталну РС”, истакао је Ћургуз.

Он је демантовао наводе да је његовом избору претходило лобирање и уплитање политике, истичући да БОРС жели да буде кохезиони фактор у друштву и да сарађује са актуелним властима док цијени да су власти у функцији очувања Српске.

Пантелија Ћургуз, који ће обављати дужност и предсједника Скупштине БОРС-а, повјерење бораца добио је већ у првом кругу, јер је за њега гласало 69 од укупно 122 присутна делегата на шестој Изборој скупштини, која је данас одржана на Мраковици.

Противкандидати Милош Лазовић из Фоче добио је 19 гласова, Владо Живковић из Прњавора 15, а Анђелко Милићевић из Билеће 14.

Од кандидатуре је одустао Михајло Парађина са Пала.

Осим предсједника Скупштине и предсједника БОРС-а данас су бирани и чланови Предсједништва БОРС-а и одбора породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, те стална радна тијела Скупштине БОРС-а – Статутарна и комисије за његовање слободарских традиција, за информисање и за међународну сарадњу, те Суд части.

Ћургуз је најавио да слиједи конституисање Предсједништва и наведена два одбора, а у првој половини септембра биће одржана и радна сједница Скупштине која ће одредити програмске активности БОРС-а у наредне четири године.

“У новоизабраним тијелима има доста нових људи и то из система руковођења и командовања и очекујем да ћемо имати још снажнију борачку структуру”, додао је Ћургуз.

Изборној скупштини БОРС-а на Мраковици присуствовали су предсједник Владе РС Милорад Додик, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић.

Прије почетка Скупштине положени су вијенци у Меморијалној зони Националног парка “Козара”.

SHARE

Оставите одговор