Pantelija Ćurguz, koji je danas ponovo izabran za predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), izjavio je da je povjerenje koje je dobio od predstavnika boračke populacije za njega dodatna odgovornost, ali i potvrda da je ispunio obećanja data prethodnom sazivu Skupštine i svim borcima u Srpskoj.

Ćurguz je najavio da će novoizabranim saradnicima nametnuti princip međusobnog samouvažavanja i poštivanja, a istim principom graditi odnose sa nosiocima funkcija sistema vlasti i tako obezbijediti snaženje Boračke organizacije u društvu, te jačati njen uticaj na značajna i pitanja od nacionalnog interesa.

„Tako ćemo dati svoj doprinos jačanju pozicije RS i graditi ambijent da u nekom doglednom vremenu, kada prilike dozvole, dobijemo samostalnu RS“, istakao je Ćurguz.

On je demantovao navode da je njegovom izboru prethodilo lobiranje i uplitanje politike, ističući da BORS želi da bude kohezioni faktor u društvu i da sarađuje sa aktuelnim vlastima dok cijeni da su vlasti u funkciji očuvanja Srpske.

Pantelija Ćurguz, koji će obavljati dužnost i predsjednika Skupštine BORS-a, povjerenje boraca dobio je već u prvom krugu, jer je za njega glasalo 69 od ukupno 122 prisutna delegata na šestoj Izboroj skupštini, koja je danas održana na Mrakovici.

Protivkandidati Miloš Lazović iz Foče dobio je 19 glasova, Vlado Živković iz Prnjavora 15, a Anđelko Milićević iz Bileće 14.

Od kandidature je odustao Mihajlo Parađina sa Pala.

Osim predsjednika Skupštine i predsjednika BORS-a danas su birani i članovi Predsjedništva BORS-a i odbora porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te stalna radna tijela Skupštine BORS-a – Statutarna i komisije za njegovanje slobodarskih tradicija, za informisanje i za međunarodnu saradnju, te Sud časti.

Ćurguz je najavio da slijedi konstituisanje Predsjedništva i navedena dva odbora, a u prvoj polovini septembra biće održana i radna sjednica Skupštine koja će odrediti programske aktivnosti BORS-a u naredne četiri godine.

„U novoizabranim tijelima ima dosta novih ljudi i to iz sistema rukovođenja i komandovanja i očekujem da ćemo imati još snažniju boračku strukturu“, dodao je Ćurguz.

Izbornoj skupštini BORS-a na Mrakovici prisustvovali su predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović.

Prije početka Skupštine položeni su vijenci u Memorijalnoj zoni Nacionalnog parka „Kozara“.

Ostavi poruku