Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković istakao je da vehabije i terorizam predstavljaju sramotu BiH.  „Evropa nas zbog njih uzima kao stalnu prijetnju miru i svakog građanina BiH kao potencijalnog teroristu“, rekao je Živković.

Prema njegovom mišljenju, u BiH je potrebno ispuniti tri preduslova da bi se razgovaralo o konkretnim mjerama borbe protiv terorizma.

„To su politička volja, zakonodavni okvir i efikasniji instrumenti za provođenje zakona“, objasnio je Živković.

Konstatujući da u BiH nema političke volje, koja je neophodna za donošenje zakonodavnog okvira, Živković je podsjetio da organizacije koje treba da se bore protiv terorizma u BiH govore da nemaju ni materijalne ni ljudske resurse da mu se suprotstave.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma zabrinut je povećanjem broja lica koja predstavljaju opasnost po bezbjednost BiH, jer se prošle godine manipulisalo cifrom od 500, ove godine od 3 000 tih ljudi.

„Vjerujem da je svaki dan ta cifra veća i da je stanje ozbiljnije“, rekao je Živković dodavši da postojeći problem treba sasjeći u korijenu kako u budućnosti ne bi postao još veći.

Njegovo je mišljenje da pitanje dobijanja bezvizog režima treba razdvojiti od pitanja bezbjednosti.

„Liberalizaciju viznog režima su svi dobili, ispunili smo sve uslove. Ova dešavanja i ova priča ne smiju da budu razlog da BiH građani ne dobiju bezvizni režim“, zaključio je Živković u izjavi novinarima.

Ostavi poruku