Sve stranke zastupljene u Odboru Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove /LIBE/ podržale su poziv izvjestioca za vize Tanje Fajon da što prije bude ukinut vizni režim za građane BiH i Albanije.

Ovim je omogućeno da Evropska komisija već 3. septembra, odnosno odmah po prestanku kolektivnog ljetnog odmora, Evropskom parlamentu podnese izvještaj o ispunjavanju zadatih standarda, javio je dopisnik Srne.

Fajonova, koja je evroposlanik slovenačkih socijalista, ponovila je juče da Evropski parlament treba da omogući bezvizni režim za putovanja u šengen zoni državljanima zemalja koji će jednog dana postati ravnopravni građani EU.

U polučasovnoj debati i evroposlanici desnog centra i liberali rekli su da u potpunosti podržavaju ukidanje viza, čim budu ispunjeni uslovi.

„Moj cilj je da se procedura ubrza i da se glasanje o ukidanju viza, barem u Evropskom parlamentu, što prije obavi. Mislim da možemo reći da Evropski parlament neće predstavljati prepreku. Klima je pozitivna. Svi su bili vrlo zadovoljni što se konstanto govori o napretku u BiH na postizanju standarda za bezvizni režim“, rekla je Fajonova u izjavi Srni.

Ona je ocijenila da su dobri prvi, nezvanični signali o tome da li su ispunjeni zadaci, ali je ukazala da ne treba donositi zaključke prije nego što Evropska komisija podnese izvještaj.

U ovom trenutku ekspertska komisija već je završila inspekciju u BiH, ali još se nije vratila u Brisel, jer je na terenu u Albaniji.

Srna nezvanično saznaje da je ekspertska grupa kada je riječ o BiH, osim ostvarenog napretka na viznoj liberalizaciji, zadovoljna i učinjenim u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i usklađivanjem zakona između Republike Srpske i distrikta Brčko.

Na pitanje Srne da procijeni koliko nedavni teroristički napad u Bugojnu može izazvati strah i neraspoloženje među zemljama članicama EU i eventualno odgoditi viznu liberalizaciju, Fajonova je odgovorila da nije dobila nijedan signal iz bilo koje političke grupacije ili zemlje članice da bi taj događaj mogao uticati na taj proces.

„Generalno se smatra da vizna liberalizacija predstavlja tehničku proceduru o dostizanju standarda“, odgovorila je Fajonova.

Ona nije htjela da spekuliše o datumu ukidanja viza.

„Veliki se trud ulaže da se to desi što je moguće ranije. Sasvim sigurno do kraja ove godine, iako nije isključeno da to bude i prije toga, na čemu se jako trudimo“, rekla je Srni Fajonova.

Iz drugog izvora Srna saznaje da sve zavisi od toga kada će i kako belgijsko predsjedništvo EU organizovati ministarske sastanke. Naime, nakon potvrde Evropskog parlamenta, pozitivnu odluku moraju donijeti i zemlje članice okupljene u Savjetu ministara.

Pod pretpostavkom da Evorpski parlament izglasa ukidanje viza u septembru ili, realnije, prvoj sedmici oktobra, ministarski sastanak na kojem bi se dalo zeleno svjetlo morao bi biti organizovan u drugoj sedmici oktobra. U tom slučaju, vize bi bile ukinute već u novembru.

Belgija, koja do Nove godine vodi EU i organizuje dnevni red sastanaka, za sada nije planirala skup ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova prije početka novembra, što pomjera mogućnost ukidanje viza prema kraju godine.

Ostavi poruku