Све странке заступљене у Одбору Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове /ЛИБЕ/ подржале су позив извјестиоца за визе Тање Фајон да што прије буде укинут визни режим за грађане БиХ и Албаније.

Овим је омогућено да Европска комисија већ 3. септембра, односно одмах по престанку колективног љетног одмора, Европском парламенту поднесе извјештај о испуњавању задатих стандарда, јавио је дописник Срне.

Фајонова, која је европосланик словеначких социјалиста, поновила је јуче да Европски парламент треба да омогући безвизни режим за путовања у шенген зони држављанима земаља који ће једног дана постати равноправни грађани ЕУ.

У получасовној дебати и европосланици десног центра и либерали рекли су да у потпуности подржавају укидање виза, чим буду испуњени услови.

„Мој циљ је да се процедура убрза и да се гласање о укидању виза, барем у Европском парламенту, што прије обави. Мислим да можемо рећи да Европски парламент неће представљати препреку. Клима је позитивна. Сви су били врло задовољни што се константо говори о напретку у БиХ на постизању стандарда за безвизни режим“, рекла је Фајонова у изјави Срни.

Она је оцијенила да су добри први, незванични сигнали о томе да ли су испуњени задаци, али је указала да не треба доносити закључке прије него што Европска комисија поднесе извјештај.

У овом тренутку експертска комисија већ је завршила инспекцију у БиХ, али још се није вратила у Брисел, јер је на терену у Албанији.

Срна незванично сазнаје да је експертска група када је ријеч о БиХ, осим оствареног напретка на визној либерализацији, задовољна и учињеним у борби против организованог криминала, као и усклађивањем закона између Републике Српске и дистрикта Брчко.

На питање Срне да процијени колико недавни терористички напад у Бугојну може изазвати страх и нерасположење међу земљама чланицама ЕУ и евентуално одгодити визну либерализацију, Фајонова је одговорила да није добила ниједан сигнал из било које политичке групације или земље чланице да би тај догађај могао утицати на тај процес.

„Генерално се сматра да визна либерализација представља техничку процедуру о достизању стандарда“, одговорила је Фајонова.

Она није хтјела да спекулише о датуму укидања виза.

„Велики се труд улаже да се то деси што је могуће раније. Сасвим сигурно до краја ове године, иако није искључено да то буде и прије тога, на чему се јако трудимо“, рекла је Срни Фајонова.

Из другог извора Срна сазнаје да све зависи од тога када ће и како белгијско предсједништво ЕУ организовати министарске састанке. Наиме, након потврде Европског парламента, позитивну одлуку морају донијети и земље чланице окупљене у Савјету министара.

Под претпоставком да Еворпски парламент изгласа укидање виза у септембру или, реалније, првој седмици октобра, министарски састанак на којем би се дало зелено свјетло морао би бити организован у другој седмици октобра. У том случају, визе би биле укинуте већ у новембру.

Белгија, која до Нове године води ЕУ и организује дневни ред састанака, за сада није планирала скуп министара правосуђа и унутрашњих послова прије почетка новембра, што помјера могућност укидање виза према крају године.

Ostavi poruku