Окружно тужилаштво у Мурској Соботи у Словенији подигло је оптужницу против официра бивше ЈНА генерала Владе Трифуновића и пуковника Берислава Попова, због злочина против цивила приликом интервенције ЈНА у Словенији јуна 1991. године.

Приликом сукоба са словеначким територијалцима погинула су петорица, рањено је 17 војника ЈНА, а заробљено 30. Уништено је двадесетак возила, од тога дванаест борбених.

Они се терете за злочин против цивила на основу командне одговорности, према којој је Трифуновић као претпостављени командант Вараждинског корпуса издао наређење Попову, команданту касарне Калнички партизани у Вараждину, да у Словенији запосједне граничне прелазе са Аустријом – преко Орможа, Љутомера до Горње Радгоне – потврђено је београдском листу “Данас“ у овом тужилаштву.

Хелсиншки одбор у Словенији покренуо је питање ратног злочина који су тамошњи територијалци починили над припадницима ЈНА, али без резултата. Попов је рекао да суд у Србији није обавијештен о овој оптужници.

„Спор се води од 1992. за учешће наше јединице у рату у Словенији. Мој непосредни командант тада је био генерал Трифуновић, док је командант Пете војне области био сада покојни генерал Конрад Колшек, који је пред словеначким судом доказао да није крив“, истакао је Попов.

Он је и раније изјавио да ништа није учинио самовољно и изван правила, принципа и војничке етике и да је акцију изведена на основу одлуке Савезне владе и војничких наређења.

„Моја јединица није ништа чинила у смислу ратних злочина, јер никога нисмо стрељали, вјешали, никога нисмо ухапсили, нисмо ништа разарали из чиста мира и објести, никога нисмо први нападали“, рекао је својевремено у својој одбрани пуковник Попов.

Трифуновић и Попов су у Окружном суду Вараждину осуђени због наводних ратних злочина на по 15 година затвора.

Ostavi poruku