Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske /RS/, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS, ne samo da krši zakone i odluke koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, nego je direktan nasrtaj na ustavno uređenje BiH koje je definisano Dejtonskim sporazumom. On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da ovaj nacrt zakona doslovno prepisuje prudski princip – teritorijalno-funkcionalni princip podjele imovine, prema kojem većina imovine, odnosno gotovo sva, pripada entitetu na čijoj teritoriji se nalazi.

„Ovaj nacrt zakona pokazuje koliko je Prudski sporazum bio štetan. Taj sporazum je ohrabrio Vladu i Skupštinu RS da ovaj nacrt usvoje jer znaju da imaju partnere koji, ne samo da su ovo rješenje spremni prihvatiti, već da su ga prije nešto više od godinu dana i prihvatili u Prudu. Ti isti partneri su takav princip bili spremni da prihvate u Butmiru krajem prošle godine, bez obzira na svu štetu koju ovaj princip proizvodi po interese BiH“, smatra Siladžić.

On je ohrabren što je međunarodna zajednica za sada barem izrazila zabrinutost zbog ovog nacrta zakona, uz napomenu da međunarodna zajednica ima obavezu da poštuje pravne principe i vladavinu prava, a OHR da ih primjenjuje.

„OHR je sada na potezu i on abdicira svoju ulogu ukoliko se zaustavi na saopštenju koje upozorava potencijalne kupce državne imovine da njihova vlasnička prava neće biti sigurna. OHR mora djelovati u pravcu pune primjene Dejtonskog sporazuma jer u suprotnom dovodi u pitanje sve principe i temelje tog sporazuma“, naglasio je Silajdžić.

Ostavi poruku