Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић сматра да Нацрт закона о статусу државне имовине која се налази на територији Републике Српске /РС/, који је усвојен у Народној скупштини РС, не само да крши законе и одлуке које је наметнуо високи представник у БиХ, него је директан насртај на уставно уређење БиХ које је дефинисано Дејтонским споразумом. Он је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да овај нацрт закона дословно преписује прудски принцип – територијално-функционални принцип подјеле имовине, према којем већина имовине, односно готово сва, припада ентитету на чијој територији се налази.

„Овај нацрт закона показује колико је Прудски споразум био штетан. Тај споразум је охрабрио Владу и Скупштину РС да овај нацрт усвоје јер знају да имају партнере који, не само да су ово рјешење спремни прихватити, већ да су га прије нешто више од годину дана и прихватили у Пруду. Ти исти партнери су такав принцип били спремни да прихвате у Бутмиру крајем прошле године, без обзира на сву штету коју овај принцип производи по интересе БиХ“, сматра Силаџић.

Он је охрабрен што је међународна заједница за сада барем изразила забринутост због овог нацрта закона, уз напомену да међународна заједница има обавезу да поштује правне принципе и владавину права, а ОХР да их примјењује.

„ОХР је сада на потезу и он абдицира своју улогу уколико се заустави на саопштењу које упозорава потенцијалне купце државне имовине да њихова власничка права неће бити сигурна. ОХР мора дјеловати у правцу пуне примјене Дејтонског споразума јер у супротном доводи у питање све принципе и темеље тог споразума“, нагласио је Силајџић.

Ostavi poruku