Насловна Босна и Херцеговина Попис руши лажи из Сарајева

Попис руши лажи из Сарајева

0

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Бранко Докић изјавио је да би попис на нивоу БиХ показао да у Републици Српској /РС/ живи близу 20 одсто Бошњака, а у Федерацији БиХ /ФБиХ/ мање од два одсто Срба.

Докић је оцијенио да би на овај начин „биле срушене лажи појединих политичких опција из Сарајева о етнички чистој РС, а кобајаги мултиетничкој ФБиХ“.

„Али суштина је у томе што би пописом добили 55 до 60 разних параметара, који ће бити основа за даље планирање будућности ове земље. Добићемо реалну слику комплетног стања у БиХ, која ће нам, између осталог, служити да можемо конкурисати за разне фондове које подржава ЕУ и то нам је не једном наглашено, да ћемо без пописа, остати без много фондова. Постављам питање, ко ће преузети одговорност ако не урадимо оно што цио свијет сљедеће године ради?“, пита Докић.

Докић за „Вечерње новости“ каже да очекује усвајање закона о попису БиХ и истиче да је то европска обавеза БиХ.

„Ми смо пред сједницу Представничког дома добили писма европских комесара Олија Рена и Штефана Филеа, гдје је јасно речено да је БиХ потребан попис и то на цијелом њеном подручју“, каже Докић.

Он појашњава да би се пописом, који би био проведен само на подручју РС, било потрошено најмање 20 милиона КМ и то за податке које не би признао нико ван Бањалуке.

„Сасвим је извјесно да би Бошњаци бојкотовали такву врсту пописа. Тако бисмо добили верификовану лаж о етнички чистој РС, што би била велика штета, посебно у међународним круговима“, сматра Докић.

Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године подржан је у првом читању у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version