Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Branko Dokić izjavio je da bi popis na nivou BiH pokazao da u Republici Srpskoj /RS/ živi blizu 20 odsto Bošnjaka, a u Federaciji BiH /FBiH/ manje od dva odsto Srba.

Dokić je ocijenio da bi na ovaj način „bile srušene laži pojedinih političkih opcija iz Sarajeva o etnički čistoj RS, a kobajagi multietničkoj FBiH“.

„Ali suština je u tome što bi popisom dobili 55 do 60 raznih parametara, koji će biti osnova za dalje planiranje budućnosti ove zemlje. Dobićemo realnu sliku kompletnog stanja u BiH, koja će nam, između ostalog, služiti da možemo konkurisati za razne fondove koje podržava EU i to nam je ne jednom naglašeno, da ćemo bez popisa, ostati bez mnogo fondova. Postavljam pitanje, ko će preuzeti odgovornost ako ne uradimo ono što cio svijet sljedeće godine radi?“, pita Dokić.

Dokić za „Večernje novosti“ kaže da očekuje usvajanje zakona o popisu BiH i ističe da je to evropska obaveza BiH.

„Mi smo pred sjednicu Predstavničkog doma dobili pisma evropskih komesara Olija Rena i Štefana Filea, gdje je jasno rečeno da je BiH potreban popis i to na cijelom njenom području“, kaže Dokić.

On pojašnjava da bi se popisom, koji bi bio proveden samo na području RS, bilo potrošeno najmanje 20 miliona KM i to za podatke koje ne bi priznao niko van Banjaluke.

„Sasvim je izvjesno da bi Bošnjaci bojkotovali takvu vrstu popisa. Tako bismo dobili verifikovanu laž o etnički čistoj RS, što bi bila velika šteta, posebno u međunarodnim krugovima“, smatra Dokić.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine podržan je u prvom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ostavi poruku