Суд у Лондону донијеће 27. јула одлуку о захтјеву Србије за изручење некадашњег члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића који се терети за ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Агенција Бета вечерас је јавила да је суд у Лондону одбацио захтјев Ганића да буде пуштен уз кауцију.

АФП је раније јавила да се очекује да британски суд неће донијети коначну одлуку о изручењу још најмање за седам дана.

Ганићев адвокат, Едвард Фицџералд изјавио је раније данас да Србија не посједује суштински нове доказе који би оправдали изручење Ејупа Ганића, како би се суочио са оптужницом за ратне злочине .

Фицџералд је унакрсно испитао Милана Петровића, замјеника српског тужиоца за ратне злочине, током посљедњег дана изношења доказа на двонедјељном екстрадиционом саслушању у Лондону.

Ганић (64) је ухапшен у марту на лондонском аеродрому Хитроу на основу налога за изручење који је објавила Србија.

Пред судом у Лондону данас је завршен завршен главни претрес о захтјеву Србије за изручење Ганића, који је трајао од 5. јула.

Ејуп Ганић ухапшен је 1. марта на аеродрому Хитроу у Лондону на основу потјернице коју је Србија расписала за њим и још 18 особа из БиХ због напада на колону ЈНА у Сарајеву 3. маја 1992. године.

Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду покренуло је у децембру 2008. године истрагу против Ганића због сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно конкретним споразумима о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издавао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву – Војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици.

Према подацима Центра јавне безбједности Источно Сарајево, у нападима 2. и 3. маја убијена су 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док их је 215 заробљено.

Ostavi poruku