Sud u Londonu donijeće 27. jula odluku o zahtjevu Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića koji se tereti za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Agencija Beta večeras je javila da je sud u Londonu odbacio zahtjev Ganića da bude pušten uz kauciju.

AFP je ranije javila da se očekuje da britanski sud neće donijeti konačnu odluku o izručenju još najmanje za sedam dana.

Ganićev advokat, Edvard Ficdžerald izjavio je ranije danas da Srbija ne posjeduje suštinski nove dokaze koji bi opravdali izručenje Ejupa Ganića, kako bi se suočio sa optužnicom za ratne zločine .

Ficdžerald je unakrsno ispitao Milana Petrovića, zamjenika srpskog tužioca za ratne zločine, tokom posljednjeg dana iznošenja dokaza na dvonedjeljnom ekstradicionom saslušanju u Londonu.

Ganić (64) je uhapšen u martu na londonskom aerodromu Hitrou na osnovu naloga za izručenje koji je objavila Srbija.

Pred sudom u Londonu danas je završen završen glavni pretres o zahtjevu Srbije za izručenje Ganića, koji je trajao od 5. jula.

Ejup Ganić uhapšen je 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – Vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Ostavi poruku