Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci objedinilo je generalu Mirku Norcu kazne za ratne zločine u Gospiću i Medačkom džepu na 15 godina zatvora.  Portparol suda Zoran Sršen izjavio je sinoć da još nema zvaničnog saopštenja o odluci suda, jer je Vijeće odluku donijelo prije nekoliko časova.

Prijedlog za objedinjavanje kazni uputili su Norčevi advokati, pošto je u martu presuda za Medački džep postala pravosnažna.

Norac je 2003. godine za ratne zločine u Gospiću, gdje je ubijeno oko četrdeset civila, na sudu u Rijeci osuđen na 12 godina zatvora, a posle toga optužen je i osuđen za ratne zločine u Medačkom džepu na još šest godina, prvobitno na sedam.

Za ratne zločine u Medačkom džepu po komandnoj odgovornosti Norcu se sudilo zajedno sa generalom Rahimom Ademijem, ali je Ademi oslobođen, jer je utvrđeno da je na terenu bio još jedan komandant, admiral Davorin Domazet Lošo, koji je bio izaslanik načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka.

Prema optužnici, na području Medačkog džepa od 9. do 17. septembra 1993. godine, kada su se hrvatske snage povukle i područje predale snagama UN, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno 300 različitih građevina.

Hrvatski mediji spekulišu da bi objedinjavanje kazni Norcu bilo temelj za njegov brži izlazak iz zatvora, za pomilovanje i zahtjev za prevremeni otpust nakon što izdrži veći dio kazne.

Krugovi bliski Norcu nadaju se da bi on mogao da bude na slobodi već za godinu – dvije, jer njegov slučaj upoređuju sa slučajevima Srba osuđenih za ratne zločine u Hagu koji su poslije odslužene dvije trećine kazne bili pušteni na slobodu, navode mediji.

Ostavi poruku