SHARE

Ванрасправно вијеће Жупанијског суда у Ријеци објединило је генералу Мирку Норцу казне за ратне злочине у Госпићу и Медачком џепу на 15 година затвора.  Портпарол суда Зоран Сршен изјавио је синоћ да још нема званичног саопштења о одлуци суда, јер је Вијеће одлуку донијело прије неколико часова.

Приједлог за обједињавање казни упутили су Норчеви адвокати, пошто је у марту пресуда за Медачки џеп постала правоснажна.

Норац је 2003. године за ратне злочине у Госпићу, гдје је убијено око четрдесет цивила, на суду у Ријеци осуђен на 12 година затвора, а после тога оптужен је и осуђен за ратне злочине у Медачком џепу на још шест година, првобитно на седам.

За ратне злочине у Медачком џепу по командној одговорности Норцу се судило заједно са генералом Рахимом Адемијем, али је Адеми ослобођен, јер је утврђено да је на терену био још један командант, адмирал Даворин Домазет Лошо, који је био изасланик начелника Главног штаба Јанка Бобетка.

Према оптужници, на подручју Медачког џепа од 9. до 17. септембра 1993. године, када су се хрватске снаге повукле и подручје предале снагама УН, убијена су 23 српска цивила и пет заробљених војника, а уништено 300 различитих грађевина.

Хрватски медији спекулишу да би обједињавање казни Норцу било темељ за његов бржи излазак из затвора, за помиловање и захтјев за превремени отпуст након што издржи већи дио казне.

Кругови блиски Норцу надају се да би он могао да буде на слободи већ за годину – двије, јер његов случај упоређују са случајевима Срба осуђених за ратне злочине у Хагу који су послије одслужене двије трећине казне били пуштени на слободу, наводе медији.

SHARE

Оставите одговор